Nyheter

Jönköping skriver avtal med Sverigeförhandlingen

På fredagen skrivs ett historiskt avtal i rådhuset i Jönköping. Då undertecknar Jönköpings kommun, tillsammans Tranås, Värnamo och Region Jönköpings län, sina avtal med Sverigeförhandlingen. I avtalet förbinder sig Jönköping att bygga 10000 bostäder och medfinansiera järnvägen med 195 miljoner kronor.

Våren 2016 tog Jönköpings kommun och Sverigeförhandlingen i hand. Överenskommelsen parterna emellan förstärks nu genom att avtalet undertecknas.

Debatterna och diskussionerna om höghastighetsjärnvägen har varit många och pågått länge. Avtalsskrivningen är ett viktigt avstamp för att komma vidare i processen. Under fredagen får alla riksdagsledamöter ett öppet brev från kommunerna och regionen. Brevet, som bifogas med denna inbjudan, kommer även att publiceras som annonser i Dagens Nyheter, Dagens industri och Expressen i tidningarnas fredagsutgåva. Brevets budskapet är tydligt: Nu har vi gjort vårt. Nu är det dags för Sveriges riksdag att göra sitt.

ab jonkoping

Avtalsskrivning mellan Jönköping, Tranås och Värnamo kommun samt Region Jönköpings län och Sverigeförhandlingen om ny höghastighetsjärnväg.

Tid: Fredag 15 december 2017 klockan 10.10–11.00.
Plats: Galleriet i Rådhuset, Jönköping

Medverkande vid avtalssigneringen:
Sverigeförhandlingen:
Catharina Håkansson Boman, förhandlare

Tranås kommun:
Anders Wilander, kommunstyrelsens ordförande (M)
Karin Semberg, kommundirektör

Jönköpings kommun:
Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsen ordförande (C)
Ulf Fransson, tf stadsdirektör

Värnamo kommun:
Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande (C)
Ulf Svensson, kommundirektör

Region Jönköpings län:
Malin Wengholm, regionstyrelsens ordförande (M)
Agneta Jansmyr, regiondirektör

Redaktionen