Nyheter

EU-projekt ska möjliggöra hållbar pendling i kommunen

Växjö kommun deltar i ett EU-projekt som ska öka möjligheterna till hållbar pendling mellan staden och orterna runtomkring. Bland annat ska ett lånecykelsystem för långpendling införas.

Växjö kommun är en av totalt tio städer eller kommuner i Östersjöregionen som deltar i EU-projektet SUMBA* som pågår till och med 2020.

– Internationella samarbeten, som till exempel SUMBA, hjälper Växjö kommun att ligga i framkant och nå våra hållbarhetsmål. Till exempel att vara fossilbränslefritt senast år 2030, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Bland annat ska ett nytt lånecykelsystem starta under hösten 2018. Privatpersoner kommer då att få prova olika typer av cyklar för att hitta ett nytt sätt att pendla. Det kan till exempel handla om att pendla långdistans med elcykel eller kombinera buss och vikbar cykel.

– Dialog med pendlarna är också en viktig del i projektet och i kommunens trafik-och transportplanering, säger Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef Växjö kommun. Projektet kommer att generera nya idéer för kombinationsresor och framkomlighet med cykel som kan bidra till Växjö kommuns kommande transportplan.

EU-bidraget till Växjö kommun uppgår till drygt 3 miljoner kronor och är ett samarbetsprojekt mellan Växjö kommun och städer i Tyskland, Estland, Lettland, Litauen och Polen.

*SUMBA står för Sustainable Urban Mobility and commuting in Baltic cities.

Foto: Växjö kommun