Nyheter

MP: Chillpriser för studenter i kollektivtrafiken

Miljöpartiet vill att studenter som inte reser i rusningstrafik ska få halva priset på SL-kortet. Det blir billigare för dem samtidigt som det bidrar till att minska trängseln i kollektivtrafiken.
– På så vis får fler sittplats, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting.

Ett snabbt växande Stockholm behöver bygga ut kollektivtrafiken, men också utnyttja den vi har på bästa sätt. Idag är det trångt på bussar och tåg i rusningstrafik. För att minska trängseln vill Miljöpartiet införa ett billigare pris för studenter och pensionärer som reser när det inte är rusningstrafik. Det vill säga inte reser mellan sex på morgonen fram till tio på förmiddagen. Och inte mellan fyra på eftermiddagen och sju på kvällen.

– Då kommer det löna sig för studenter att ta sovmorgon eller sitta kvar längre på skolan på kvällen och plugga, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

Störst är missnöjet med trängseln i tunnelbanan. Inte ens under sommaren, när nöjdheten med trängseln ökar i hela systemet, nådde tunnelbanan 2017 över 50 procent nöjda.

Miljöpartiet vill bygga ut kollektivtrafiken, men också se till att utnyttja den vi har så bra det går. Det här är ett exempel på det. Det är viktigt för resenärerna, men också för klimatet. Fler måste åka kollektivt och färre bil om vi ska klara klimatmålen.

– Det finns bara vinnare på vårt förslag. Sen fortsätter vi kämpa för fler bussar och mer spår. Resenärerna och klimatet kan inte vänta, säger Malin Karlsson (MP) trafikpolitisk talesperson.

De får chillpris om Miljöpartiet får bestämma
Studenter som fyllt 20 år och studerar till minst 75 procent under en hel termin på universitet, högskola, komvux eller annan utbildning som är berättigad till studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Pensionärer som fyllt 65 år.

Foto:Fredrik Hjerling