Nyheter

Peter Jeppsson, Svenskt näringsliv: De läckta förslagen löser inte problemen i Göteborgs hamn

Ett dokument som kan vara utredarens förslag till nya regler kring konflikträtten har läckt, rapporterar Ekot.

Förslaget innebär bland annat att fackförbund som inte har kollektivavtal ska kunna fortsätta vidta stridsåtgärder kring frågor som inte omfattar kollektivavtalet.

– Det här löser inte problemet. Som vi tolkar avsikten med skrivningarna innebär det att ett kollektivavtal medför fredsplikt på alla de områden som kollektivavtalet reglerar, men på de områden som avtalet inte reglerar är det fritt fram att genomföra konflikter, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

Det var i våras som regeringen tillsatte en utredning för att se över konfliktreglerna på svensk arbetsmarknad. Bakgrunden var den konflikt som har pågått i Göteborgs hamn i många år. Arbetsgivaren APM Terminals har kollektivavtal med Transportarbetareförbundet genom arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Avtalet, det så kallade Hamn- och stuveriavtalet, gäller alla hamn- och stuveriarbetare i samtliga svenska hamnar, oavsett om de är fackligt anslutna eller inte och oavsett vilket fack de i så fall är anslutna till, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Men trots kollektivavtal, så har det varit många  konflikter i Göteborgs hamn. De senaste åren har konflikterna rört containerterminalen, som drivs av APM Terminals. Utbrytarfacket Hamnarbetarförbundet har vid ett flertal tillfällen genomfört strejker, övertidsblockader, maskningsaktioner och andra konfliktåtgärder.

Till slut såg arbetsgivaren sig tvingad att genomföra en så kallad spegellockout. Peter Jeppsson tror att regeringen är bekymrad över hur hamnkonflikten påverkar den svenska modellen.

– Det som Hamnarbetarförbundet ägnar sig åt är att sabotera den svenska modellen. De driver med bristerna i modellen och när det blir så här uppenbart, så måste regeringen agera och täppa till luckorna, säger han.