Nyheter

Statliga fartyg kan bli fossilfria

Regeringen har beslutat att Trafikverket ska analysera förutsättningarna för en omställning till fossilfrihet för statligt ägda fartyg, till exempel vägfärjor och lotsbåtar. Ett viktigt steg i rätt riktning menar Ostkusthamnar i samverkan.

– Staten ska vara ett föredöme i den omställning som hela transportsektorn måste göra. Därför är uppdraget en viktig del i regeringens arbete med att utveckla hållbara transporter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Trafikverket ska utgå från minst två alternativa målår – 2030 och 2045 – och identifiera vilka effekter som kan nås och vilka kostnader som kan uppstå. Med det som underlag ska en strategi tas fram, som visar i vilken ordning åtgärder bör vidtas och hur de bör följas upp. Ostkusthamnar i samverkan ställer sig positiva till satsningen som görs.

– Vi välkomnar Trafikverkets analys och ser fram emot resultatet. Ostkusthamnar jobbar dagligen med energieffektivisering av våra medlemshamnar, så det är kul att se att man menar allvar även från politiskt håll, säger Carola Alzén, VD Mälarhamnar.

Sveriges klimatmål har slagit fast att växthusgasutsläppen för inrikes transporter, förutom luftfart, ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Carola Alzén menar att sjöfarten utgör en viktig nyckel i den ambitiösa målbilden.

– Men det viktigaste är trots allt att ord går från handling och inte stannar vid skissbordet. Det krävs en förlösande kraft och handfast arbete som vi gärna är en del av, avslutar Alzén.