Nyheter

Ambulans i Frövi ska korta utryckningstiderna

De boende i Frövi och Fellingsbro ska få snabbare hjälp när de drabbas av livshotande skada eller sjukdom. Det är målsättningen när Region Örebro län stationerar en ambulans i Frövi.

Region Örebro läns ambulanser är näst snabbast i landet vid utryckningar där liv står på spel. När det gäller de högst prioriterade larmen i Örebro län tar det i genomsnitt knappt 12 minuter från det att ett telefonsamtal kommer in till SOS Alarm till det att en ambulans når fram. Men inom länet finns skillnader i utryckningstid, och på sina håll finns det förbättringar att göra.

Ambulans på prov i Frövi
– När det gäller de mest akuta larmen har det varit svårt att nå ut till patienterna i främst Frövi och Fellingsbro i tid. Det vill vi ändra på, och kommer därför att ställa en ambulans i Frövi, säger Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Ambulansen kommer under en försöksperiod på tre månader att vara stationerad i Frövi, under dagtid, måndag till fredag. Försöket ska pågå till den 31 maj 2018, för att sedan utvärderas.

Ny ambulansstation ska ge kortare utryckningstider till Lekeberg
Även i Lekeberg finns ett behov av att korta utryckningstiderna. Det är en av anledningarna till att Region Örebro län har beslutat att bygga en ny ambulansstation vid Berglundaområdet i sydvästra Örebro.

– Den nya ambulansstationen kommer att stå klar 2020, och då kommer vi att kunna nå Lekeberg och den södra länsdelen snabbare än vad vi gör i dag. Genom närheten till Europavägarna och kringleden runt Örebro finns också tidsvinster att göra vid utryckningar till andra delar av länet, säger Karin Sundin.