Nyheter

Pirelli lanserar Cyber Car – ett system som låter däck tala direkt till bilen

I samband med årets upplaga av Internationella bilsalongen i Genève presenterar Pirelli nu Cyber Car, en ny teknik som låter däcken interagera direkt med bilens inbyggda elektronik. Cyber Car har utvecklats i samarbete med ett flertal större biltillverkare och kommer att lanseras på marknaden i slutet av året.

Med hjälp av sensorer som placerats på däcken samlar Cyber Car in data, exempelvis om däcktryck, inre däcktemperatur och mönsterdjup. Informationen skickas vidare till bilens inbyggda, intelligenta assistanssystem som använder den för att anpassa körningen. Systemet möjliggör på så sätt mer ekonomisk och miljövänlig körning, samtidigt som det även kan interagera med exempelvis ABS-system, för bättre säkerhet. Cyber Car kommer att finnas tillgängligt både för traditionella bilar och elbilar.

Redan under förra årets bilsalong i Genève lanserade Pirelli systemet Connesso, som låter föraren ta del av däckinformation via en applikation i mobiltelefonen. Connesso har hittills endast funnits tillgängligt på den amerikanska marknaden och lanseras nu i Europa.

Både Cyber Car och Connesso har tagits fram som en del av Pirellis så kallade ”Cyber Technologies platform”, ett projekt som lanserades 2002 i syfte att åstadkomma optimal integration mellan däck, bilar och förare. Nästa steg i projektet är ”Cyber Tyre system”, framtidens cyberdäck som kan samla in än mer data och skicka denna vidare till bilen varje gång däcken roterar. Tekniken finns ännu inte tillgänglig för försäljning, men har börjat användas på den 1000 hästkrafter starka Ferrari FXXK.