Nyheter

Volvo GTO introducerar Intellinova Parallel EN för tillståndskontroll på verktygsmaskiner

Onlinesystemen ska övervaka den mekaniska konditionen på maskinspindellagringar i åtta Makino verktygsmaskiner. Mätenheterna kommer att integreras med maskinverktygets styrsystem, där ett testprogram automatiskt startar mätning när de definierade mätvillkoren är uppfyllda – allt för att underlätta konditionsutvärderingen i analysmjukvaran Condmaster Ruby 2018.

Ali Rastegari, underhållsingenjör PhD, berättar mer om investeringen:

– Regelbunden kontroll av maskinernas vibrationsnivåer med SPM:s onlinesystem är ett viktigt steg framåt när det gäller diagnostik och prognostisering för moderna automatiserade tillverkningsmaskiner mot bakgrund av Industri 4.0 och IoT. Detta resulterar i kortare underhållscykler och lägre kostnader som en följd  av mindre stilleståndstid, färre katastrofala fel, färre följdskador och minskad lagerhållning av reservdelar. Genom att göra investeringar inom detta område förväntas övervakningssystemet göra det möjligt för företaget att minska osäkerheten i underhållsverksamheten, öka produktiviteten, upprätthålla kvaliteten och förbättra den tekniska tillgängligheten.

Mätsystemet Intellinova Parallel EN är ett högpresterande och kraftfullt system för vibrations- och/eller stötpulsmätning på upp till sexton kanaler parallellt. Omfattande funktionalitet och flexibilitet för olika mätkonfigurationer ger optimala möjligheter att hantera övervakning av både komplexa och enklare maskiner och mäta smart. Systemet stödjer de patenterade HD-teknologierna HD ENV och SPM HD för maximal förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition och fungerar utmärkt i Industri 4.0-sammanhang.

På Volvos transmissionsfabrik i Köping bearbetas och monteras växellådor och marina drev till lastbilar, båtar och tunga anläggningsmaskiner för flera av koncernens affärsområden. På anläggningen har stora investeringar gjorts för att öka tillverkningskapaciteten av axlar, kugghjul och synkroniseringsdetaljer. Cirka 1400 personer har sin arbetsplats på Volvo Powertrain i Köping.