Nyheter

Dieselbilarna rasar i popularitet

Färre svenskar vill ha dieselbil efter att förbudet blev aktuellt i Tyskland, skriver Dagens Industri. Intresset har rasat den senaste månaden.

Förra månaden beslutade tysk domstol att landets kommuner får införa körförbud på äldre dieselbilar. B

På bilförsäljningssajten Wayke fortsatte trenden nedåt fram till i förra veckan. I samma veva som dieselbilarna snabbt sjönk med 10 procent i popularitet, ökade bensinbilarna med ungefär lika mycket. Innan den 22 februari låg intresset för de båda fordonstyperna på liknande nivåer.

– Kurvorna stack i väg tills för ungefär en vecka sedan då det började stabilisera sig. Nu ligger de mycket längre isär än de gjorde tidigare så glappet kvarstår men det ökar inte, säger Jacob Odqvist, marknadschef för Wayke till Dagens Industri.

I Sverige finns det nästan 1,8 miljoner personbilar som drivs med diesel. Om ett liknande förbud skulle bli aktuellt här skulle det påverka ungefär 1,3 miljoner av de dieselbilarna.

 Tommy Letzéns, vd på Motorbranschens Riksförbund, tror att diskussionen kommer att tas även inom EU. Tommy Letzén säger till Dagens Industri: 
– Jag tror inte vi sett det sista kapitlet än när det gäller Tyskland och diesel, troligen kommer frågan att avgöras på EU-nivå.