Nyheter

Nu börjar elektrifieringen av Malmös stadsbusstrafik

Det polska företaget Ekonergetyka har nu skrivit på avtalet om att leverera laddstolpar till Malmös första helelektriska stadsbusslinje. Första steget mot stadens mål att elektrifiera hela stadsbusstrafiken är därmed taget.

– Eldrivna bussar är så bra därför att vi får renare luft i staden och det blir lugnare och tystare på gatorna med eldrift. Särskilt när vi samtidigt bygger ut cykelvägarna med medel från storstadspaketet för en halv miljard. Då blir det ännu renare och tystare, säger Patrik Widerberg, avdelningschef på gatukontoret, Malmö stad.

Malmö ska vara Sveriges klimatsmartaste stad. Ett steg i den riktningen är att göra kollektivtrafiken så resurseffektiv som möjligt. I december 2018 kommer Malmös första elektriska stadsbussar börja trafikera linje 7 som går mellan Ön och Svågertorp. Dessa bussar kommer att köra på el märkt med Bra miljöval, och laddas på ändhållplatserna. Och det är dessa laddstolpar – en på Ön och två på Svågertorp – som det polska Ekoenergetyka nu skrivit avtal på att leverera. Företaget har redan levererat över 150 laddstolpar för elbussar till städer runt om i Europa; bland andra Barcelona, Berlin och Tampere. I Sverige finns de redan representerade i Västerås och Luleå.

– Vi är stolta att kunna bidra till Malmös hållbarhetssatsning och deras mål att bli en grön stad genom att introducera renare och tystare bussar, säger Maciej Wojenski, vice koncernchef på Ekoenergetyka.

Elbussprojektet finansieras bland annat genom stadsmiljöavtal och är ett samarbete med Skånetrafiken.

– Den här miljösatsningen är otroligt viktig. Laddstolparna är en förutsättning för våra nya elbussar, som kommer ge en helt ny reseupplevelse, tystare och bekvämare. Bussarna börjar tillverkas nu i sommar efter ett helt nytt inredningskoncept”, säger Håkan Kristiansson, projektledare på Skånetrafiken.

Laddstolparna med tillhörande teknik kommer att sättas upp under sommaren. Därefter ska de nya bussarna testköras innan de börjar trafikera linjen i början av december.

Fakta:
Malmö planerar att införa elbussar på stadens huvudlinjer (linje 1-8) samt på linje 33 successivt fram till 2031, som en del i överenskommelsen i Storstadspaket Malmö. Laddstolparna kommer att ägas av Malmö stad och det är också stadens ansvar att driva och underhålla laddinfrastrukturen samt svara för att elleveranserna fungerar.

Läs mer om projektet på malmo.se/elbuss