Nyheter

Tre länstrafikföretag går samman om biljettsystem

Blekingetrafiken, Skånetrafiken och Östgötatrafiken tecknar samarbetsavtal om ett gemensamt biljettsystem. Biljettsystemet bygger på det nya system som Skånetrafiken nyligen har introducerat och som fungerar enligt den nya nationella standard som tagits fram för försäljning och validering av biljetter för kollektivtrafik. Det gör att det blir enklare att resa kollektivt och det skapar också viktiga förutsättningar för att dela kostnader.

Fördelarna är många med samverkan kring ett gemensamt biljettsystem. Inte bara resurser och kompetens bakom systemen, utan utvecklingen av appen för att det ska vara enkelt att söka sin resa, köpa biljett, få reseinformation, mitt konto-funktioner, biljettautomater, tydligare och enklare biljetter.

Den 23 mars tas beslutet om ett gemensamt biljettsystem i kollektivtrafiknämnden, Region Skåne.

– Det nya biljettsystemet kommer uppfylla målen om ett enklare och smidigare resande i Skåne. Det är glädjande att vi nu har möjlighet att utveckla systemet tillsammans med fler regioner. Jag hoppas att det kan leda till att ännu fler väljer att åka kollektivt framöver, säger Stefan Svalö (S) ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne

I januari blev Skånetrafikens nya biljettsystem nominerad i den internationella Transport Ticketing Awards i London i två kategorier, för bästa tekniska lösning och bästa användarvänlighet.

– Det är roligt att vi tillsammans med Blekingetrafiken och Östgötatrafiken kan bli ännu starkare för att vidareutveckla ett tryggt och användarvänligt biljettsystem. Det öppnar upp möjligheterna till samarbete med fler branschkollegor som nu kan ansluta sig, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Blekingetrafiken och Östgötatrafiken har utvärderat möjligheten att modernisera sina system men valet har landat i ett samarbete med Skånetrafiken i stället för att utveckla eller handla upp en egen lösning. Samarbetet bygger på en gemensam utveckling av grunderna i ett helt nytt biljettsystem. Eftersom det är byggt i en så kallad molnlösning är det enkelt att anpassa och utveckla specifika delar för eget behov. Först ut är upphandling av nya gemensamma biljettmaskiner.

– Vi ser fram emot att i samverkan med Skånetrafiken och Blekingetrafiken, ta steget in i nästa generations biljett- och betalsystem. Vi är övertygade om att det kommer att bidra positivt till våra kunders reseupplevelser och göra det enklare för fler att ta steget över till ett hållbart resande med kollektivtrafiken, säger Miko Månsson (S), styrelseordförande i AB Östgötatrafiken.

– Det är jättebra att vi kan skapa ett nytt biljett- och betalsystem tillsammans med andra. Erfarenheterna från Skåne visar att det blir enklare och tydligare för resenärerna. Det tror jag är en viktig faktor för att göra kollektivtrafiken än mer attraktiv, säger Magnus Johansson (S), trafiknämndens ordförande i Region Blekinge.