Nyheter

Volvo Bussar har undersökt vad resenärerna vill ha

Några önskar sig en trerätters middag, andra vill surfa, umgås eller bara koppla av. Nära hälften är intresserade av säkerhet och hela två tredjedelar uppger att de använder säkerhetsbältet på bussresan. Det visar Volvo Bussars passagerarundersökning som genomförts i sex europeiska länder.

Totalt har 6 000 personer som rest med turistbuss eller långfärdsbuss i Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Sverige intervjuats för att ge sin syn på vad som krävs för att resan ska bli en positiv upplevelse.

– Tillsammans med våra kunder strävar vi hela tiden efter att göra bussresandet så attraktivt och konkurrenskraftigt som möjligt. I det arbetet är förstås resenärernas synpunkter oerhört viktiga. Genom våra undersökningar kan vi se att de flesta åsikter är gemensamma för passagerare i olika länder men att det också finns en del som skiljer sig åt, säger Niklas Orre, VP Strategy and Product Management på Volvo Bussar.

Wifi, säkerhet och bekväma stolar viktigt
Så vad vill människor helst göra den tid de tillbringar på bussen? Sova, umgås, kolla på film och läsa är populära sysselsättningar. Därför är det kanske inte så konstigt att bekväma stolar och gott om plats för benen anses vara det absolut viktigaste för en bra resa. Listan över tjänster som passagerarna vill ha tillgång till toppas av en snabb wifi-uppkoppling. Det är något som ganska många, framför allt yngre, kan tänka sig att betala extra för. De allra flesta tycker det är viktigt att kunna köpa något att dricka eller äta ombord. Ett fåtal vill till och med ha möjlighet att slå på stort och beställa en trerätters middag. Säkerheten värderas genomgående högt. 47 procent av resenärerna vill ha information om bussens säkerhet innan de bokar sin biljett och 66 procent använder säkerhetsbälte under resan. De flitigaste bältesanvändarna finns i Sverige, Frankrike och Spanien.

Topp 3 råd för att hålla sams med sina medresenärer
I undersökningen finns också en hel del att hämta för den som vill hålla sig väl med sina medresenärer. Råd nummer ett är att inte föra oväsen. Högljudda passagerare anses genomgående vara det som stör mest på resan, hela 79 procent av respondenterna tycker det. Råd nummer två, tryck inte knäna mot stolen framför dig. Få saker tycks vara lika irriterande som att få en bakomvarande passagerares knän i ryggen (71 procent). Starkt doftande mat uppskattas inte heller (50 procent), men här visar italienska passagerare påfallande hög tolerans (25 procent). Svenska resenärer tycks ha lättare att fördra folk som tar av sig skorna. Ett beteende som ses med betydligt mindre blida ögon på kontinenten.

– Sammanfattningsvis kan man konstatera att komfort, säkerhet och trevliga medpassagerare har stor betydelse för den som ska resa långt med buss. Alltså, gärna wifi och sköna stolar, men inte vassa knän och bara fötter, säger Niklas Orre.

Fakta Volvo Bussars passagerarundersökning

  •  Genomfördes av Kantar SIFO i Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien (UK), Sverige och Tyskland veckorna före och efter årsskiftet 2017/2018.
  •  I undersökningen deltog personer över 18 år som gjort en bussresa på minst en timma under de senaste tre åren. 
  •  Totalt medverkade 6 000 passagerare, 1 000 per land.

    Foto: Volvo