Nyheter

Arbetet om trakasserier inom sjöfarten fortsätter

Den 19 mars var Wista huvudarrangör för ett välbesökt seminarium och möte om sexuella trakasserier. På seminariet inledde forskaren Cecilia Österman om vikten av att arbeta systematiskt.

– Att arbeta systematiskt är viktigt, men även att agera i det lilla – och vi kan alla göra något. Förebilder är centrala såväl bland arbetsgivare, arbetstagare och på individnivå; sitt inte still i båten! säger Cecilia Österman.

Även Arbetsmiljöverket deltog under seminariet och gav deltagarna flera lärdomar att ta med sig hem i det fortsatta arbetet.

– De organisatoriska och sociala förutsättningarna för att kunna utföra ett gott arbete hänger nära samman med hur vi agerar som person och organisation. Förebyggande arbete är viktigt och de ”nya” sociala medierna tar lätt negativ särbehandling till en ny nivå. Det är viktigt att klargöra att kränkande särbehandligen inte är tillåtet och i begreppet klargöra ligger att man måste ha en dialog. Att bara skriva det som en policy räcker inte, säger Ulrich Stoetzer, Arbetsmiljöverket.