Nyheter

Scania förbinder sig att halvera sina koldioxidutsläpp till år 2025

Utsläppen av koldioxid måste halveras vart tionde år för att stoppa den globala uppvärmningen. Scania sätter därför två tydliga mål till 2025. Koldioxidutsläppen kommer att halveras i verksamheten med samma mål för landtransporter i Europa och Latinamerika. 

För att nå upp till målen från klimatavtalet i Paris och följa Scanias engagemang för ett hållbart transportsystem arbetar Scania kontinuerligt för att minimera utsläppen av växthusgaser från sina produkter. Denna ambition gäller också för att minska utsläppsnivåerna från egen verksamhet och egna transporter.

– Vi har en långsiktig vision om att ha koldioxidneutrala verksamheter. För att nå vår vision utmanar vi oss själva att minska koldioxidutsläppen med 50 procent i alla våra verksamheter globalt till år 2025, säger Ruthger de Vries, Scanias produktions- och logistikchef.

Scania kommer att uppnå målet genom att ytterligare optimera sina produktionsprocesser, förbättra energieffektiviteten och övergå till förnybara källor. År 2017 meddelade Scania att företaget ska byta till fossilfri el senast 2020.

De dagliga logistikflödena i Scanias verksamhet är omfattande och det andra nya målet handlar om rollen som en stor transportköpare.

– Vi pratar varje dag med våra kunder och deras kunder om de mest hållbara alternativen för deras specifika transportuppdrag. Vår egen logistikverksamhet är på många sätt ett laboratorium där vi testar nya idéer och utvecklar våra möjligheter. Som en stor transportköpare är det därför naturligt att vi också strävar efter att vara en förebild och vi förbinder oss att avsevärt minska vårt utsläpp, säger Ruthger de Vries.  

Genom att anta en modell där koldioxidminskningen värderas på samma sätt som kostnaden för att välja transportlösningen, syftar Scania till att minska utsläppen från landbaserade transporter i Europa och Latinamerika med 50 procent till år 2025.

Foto: Dan Broman/Scania