Nyheter

El och gas i strängaste miljözonen

Regeringens förslag innebär att fordon som drivs med el, gas eller vätgas som uppfyller Euro 6-krav tillåts i den tredje och strängaste zonen. Det gäller både tunga och lätta fordon. Enligt Transportstyrelsens ursprungliga förslag skulle gasfordon förbjudas i denna zon.

I zon två tillåts lätta fordon som uppfyller Euro 5-krav från år 2020 och Euro 6-krav för dieselbilar från år 2022.

– Det är mycket glädjande att regeringen prioriterar el-, gas- och vätgasdrift i den innersta zonen. Därmed begränsas inte de bussar, lastbilar, taxibilar eller renhållningsfordon som valt biogas. Det är en viktig signal till marknaden som ligger i linje med regeringens satsningar på biogas, säger Maria Malmkvist, VD på Energigas Sverige.

Stockholm Stads miljöförvaltning har genomfört en studie som visar att förnybar el och biogas är den bästa kombinationen för klimat, luft och hälsa.

– Nu får kommunerna ett viktigt verktyg för att värna medborgarnas hälsa och minska klimatutsläppen. Att regeringen prioriterar nära-noll-utsläpp i stället för helt emissionsfria inre zoner gynnar hälsa, luft och klimat. Vi hoppas att kommunerna nu tar vara på möjligheten att inför de nya miljözonerna, säger Maria Malmkvist.