Nyheter

Fordonsindustrin lyfter Västra Götaland till exportlänet nr. 1

Exporten från Västra Götaland ökade 2017 till 271 miljarder kronor efter en uppgång med 32,2 miljarder kronor – mycket tack vare fordonsindustrin i länet. Västra Götaland blir därmed det största exportlänet och tar tätpositionen. .

Det är inte minst fordonsindustrin som ligger bakom uppsvinget för Västra Götaland. De har också lyckats väldigt väl genom att komma in så bra i Kina och USA, vilket vi hoppas att fler svenska företag ska göra framöver, säger EU- och handelsminister Ann Linde till Dagens Industri.

AB Volvo och Geelyägda Volvo Cars slog försäljningsrekord under 2017 och en stor del av omsättningen genereras utomlands.

– Det är nog inte så många som vet att Sveriges två största industribolag finns i Västra Götaland. Vid sidan av ettan AB Volvo så har Volvo Cars gått förbi Ericsson och är numera tvåa. Och fordonstillverkarnas framgångar är förstås en otroligt viktig motor för både hela regionen och för Sverige, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren till Dagens Industri.

Efter fordonsindustrins stålbad efter finanskrisen 2008–2009 tvingades branschen göra hårda rationaliseringar i kombination med stora satsningar på forskning. Detta bidrar nu till att de båda Volvobolagen skördar framgångar på världsmarknaden.