Nyheter

Svevia tar över drift och underhåll av gator och VA i Härnösand

Från och med första juni kommer Svevia att vara Härnösand kommuns entreprenör. Kontraktet sträcker sig över fem år med möjlighet till två optionsår.

Svevias uppdrag omfattar drift, skötsel och underhåll (akut, löpande och periodiskt) av de gator, vägar, konstbyggnader, torg, parkeringar, VA-ledningar som kommunen är huvudman för. Efterfrågade funktioner ska upprätthållas sommar som vinter. I entreprenaden ingår även periodiskt underhåll/reinvesteringar. Inom åtagandet ingår även skötsel av hamn- och kajområden

– I drift- och underhållsuppdrag i en kommun kommer vi närmare de vi utför uppdraget åt. På det sättet skiljer det sig lite jämfört med de uppdrag som vi har på det statliga vägnätet. Det blir en mer nära relation med kommunens invånare när kontraktet även innehåller delar som att ploga och spola skridskobanor, ta undan snö utanför kommunala fastigheter, handskotta och sanda trappor och att sommartid sopa och hålla snyggt på torget.

För Svevia har det nya kontraktet också inneburit ett behov att rekrytera ett tiotal nya medarbetare.

– Vi hoppades mycket på att vinna det här kontraktet och var redo att direkt gå ut med rekryteringsannonser. Hittills har intresset varit stort och med flera intressanta sökanden.

Uppdraget för Härnösands kommun omfattar bland annat 114 km gator, 49 km enskild väg, 18 broar varav 2 är öppningsbara, 12 skridskobanor, 211 km vattenledning, 161 km spillvattenledning och 93 km dagvattenledning. Kontraktet startar den första juni i år, sträcker sig över fem år och är värt cirka 30 miljoner kronor per år.

Foto: Patrick Trägårdh