Nyheter

Umeå kommun antar transportutmaningen

Att bara utföra och köpa fossilfria inrikestransporter 2025, det är målet när Umeå kommun nu antar det nationella initiativet transportutmaningen för att minska utsläppen.
Transportsektorn står för den största delen av utsläppen i Umeå och är prioriterad för att minska Umeås klimatpåverkan. Kommunen använder många fordon och köper många transporter och har därför en viktig roll för att visa vägen, sprida goda exempel och lyfta hinder för omställningen.
– Vi vill ställa om och välja bort fossila bränslen, att anta transportutmaningen visar vår ambition och harmoniserar väl med kommunens nya miljömål, säger Janet Ågren (S), ordförande, kommunstyrelsens planeringsutskott.
50 kommuner deltar
Riksdagen är överens om att koldioxidutsläppen från transportsektorn i Sverige ska minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Företag och organisationer som antar transportutmaningen ska senast 2030 bara utföra och köpa fossilfria inrikestransporter. I dag har ett 50-tal kommuner antagit utmaningen.
Vad innebär utmaningen?
Både resor och transporter som kommunen utför själv och köper in räknas, också i rimlig mån transporter som ingår vid köp av varor och tjänster. Anställdas tjänsteresor räknas, men inte egen resa till och från jobbet som medarbetare betalar själv. Flygresor ingår inte i transportutmaningen, de ingår istället i ”klimatväxlingsutmaningen” som Umeå kommun ännu inte har antagit.
En förutsättning för att nå målet är att det kommer att finnas tillgång till förnybart bränsle. För att transporten ska räknas som fossilfri krävs att drivmedlet ger en utsläppsminskning med 70 procent jämfört med fossila alternativ, enligt förslaget till EU:s förnybarhetsdirektiv.
Uppföljning av kommunens arbete för att nå målet i transportutmaningen ska ingå i ordinarie uppföljning av miljömål.
Ingår i nya miljömål
Kommunen har sedan tidigare som mål att uppnå en fossilfri fordonsflotta 2030 och öka andelen hållbara resor i koncernen. Målen ingår tillsammans med förslaget om en fossilfri kommunkoncern 2025 i kommunens nya lokala miljömål som är ute på remiss.