Nyheter

Sigtuna kommun erbjuder fler platser på nationellt eftertraktad yrkesutbildning

Flygteknikbranschen har ett stort rekryteringsbehov samtidigt som många unga är intresserade av att arbeta inom branschen. Ändå har inte ekvationen gått ihop. Möjligheterna till utbildning har nämligen varit för få. Sigtuna kommun ökar nu antalet platser på Flygteknikutbildning till det dubbla.
Flygteknikutbildningen på Arlandagymnasiet har riksintag och har varje år flera hundra sökande till de 28 platser som finns.
Nu har Skolverket beviljat Sigtuna kommuns ansökan om att utöka platserna på utbildningen till det dubbla.
– Vi vet ju att vår utbildning är eftertraktad och håller hög kvalitet, och att det är stor efterfrågan på den här typen av kompetens i branschen. Därför känns det glädjande att Skolverket nu ger oss möjlighet att erbjuda fler platser, säger Erik Ryding, verksamhetschef Arlandagymnasiet.
Till hösten kommer det alltså att finnas två klasser med sammanlagt 56 elever. Utbildningen i de respektive klasserna kommer dock att skilja sig lite åt.
Den ena kommer att förbli en lärlingsutbildning, med praktik på flygbolag hela sista året, vilket passar den som är intresserad av flygmekaniker- och flygteknikeryrket i olika varianter.
Utbildningen i den nytillkomna klassen kommer att ligga inom samma program men ha en mer teoretisk inriktning. Det ingår dock minst 15 veckors praktik i flygbranschen och utbildningens yrkesinriktade ämnen kommer även inom detta alternativ till stor del bedrivas i utbildningslokalerna på Arlanda.
– För oss är det såklart bra att få fler platser på en utbildning som riktar sig mot vår största arbetsplats i kommunen, Arlanda, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.
Sigtuna kommun har ansvarat för Flygteknikutbildningen sedan juli 2017.
Bilden:
Några av eleverna på Arlandagymnasiets Flygteknikutbildning framför skolans eget flygplan utanför SAS-hangaren.
Foto: Sigtuna kommun