Nyheter

Minecraftgrundarna riskerar skatteskuld på 702 miljoner kronor

Än en gång har grundarna av spelet Minecraft förlorat i rätten mot Skatteverket. Nu kan spelmiljardärerna tvingas betala in drygt 150 miljoner kronor till staten, rapporterar DiDigital.

Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér ligger sedan flera år i en segsliten tvist med Skatteverket. Enligt skattemyndighetenmyndigheten har grundarna av Mojang undgått att betala skatt på en valutakursvinst som uppstod i samband med försäljningen till Microsoft.
Den 13 september 2014 tecknade ägarna ett avtal med mjukvarujätten om att sälja Mojang för 2,5 miljarder dollar. Betalningen av affären skedde dock först i november samma år, ett par månader senare. Under den perioden stärktes den amerikanska dollarn mot den svenska kronan.
Eftersom det handlar om försäljning av näringsbetingade andelar är den kapitalvinst som uppstått skattefri, men däremot anser Skatteverket att vinsten som uppstått tack vare valutaförändringarna är skattepliktig. Enligt myndigheten ska de tre spelmiljardärernas beskattningsbara inkomst därför höjas med totalt drygt 600 miljoner kronor.
Markus ”Notch” Persson, Carl Manneh och Jakob Porsér har dock motsatt sig bedömningen. Beslutet överklagades först till förvaltningsrätten i Stockholm, som i juni 2018 valde att gå på Skatteverkets linje i fallet, vilket Di tidigare har rapporterat om.
Målet har sedan gått vidare till kammarrätten, den näst högsta instansen för skattemål i Sverige. Men inte heller där fick spelmiljardärerna något gehör.
Skatteverket har även slagit ned på en bonus på knappt 79 Mkr som Markus ”Notch” Persson personligen gav de anställda på Mojang i samband med försäljningen.
Han har själv beskrivit gåvan som ett sätt att kompensera personalstyrkan för ett gott arbete, och yrkat på avdrag för lönekostnader på 101 Mkr för den utbetalda bonusen och andra arbetsgivaravgifter.
Men Markus Persson får inte dra av en enda krona för sin generösa gåva, enligt Skatteverket. För det hade det krävts att hans ägarbolag Notch Enterprises AB i rättslig mening varit spelutvecklarens moderbolag, genom att kontrollera mer än 90 procent av aktierna i Mojang.
Totalt upptaxeras trion med knappt 702 Mkr, vilket innebär att de var och en måste betala in cirka 154 Mkr till staten i skattekostnader.
Bild: Marc Stevens