Nyheter

Spotify överväger att flytta från Sverige

Kompetenskrisen är akut för Spotify. Om regeringen inte hjälper till kan företaget tvingas att nedprioritera verksamheten i Sverige
– Det finns en risk att delar av verksamheten kommer att växa i andra länder snarare än i Sverige, framför allt inom forskning och utveckling, säger Katarina Berg, Chief HR Officer på Spotify, till Arbetsmarknadsnytt.
Inom de närmaste fem åren kommer det att saknas 70 000 programmerare i Sverige. Detta enligt Spotify som har fått allt svårare att hitta rätt kompetens på den svenska arbetsmarknaden.
– Att attrahera unik spetskompetens är alltid svårt och där konkurrerar både vi som företag och Sverige på en global spelplan, säger hon.  
Personaloptioner är ett sätt att locka spetstalanger till Spotify. Men de svenska reglerna för just personaloptioner är inte tillräckligt gynnsamma för ett företag som jagar kompetens på en internationell arbetsmarknad.
– För oss är det underligt att det beskattas som inkomst av tjänst och inte som den investering det är. Eftersom vi konkurrerar på en global talangmarknad jämför våra topptalanger våra förmåner med till exempel de som erbjuds i USA där optioner beskattas som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent, och i Tyskland där nivån är 25 procent, säger Katarina Berg.
– I Sverige räknas optioner idag som inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med 70 procent. Ett enkelt system med personaloptioner som innefattar alla företag skulle snabbt kunna införas i Sverige. Det som krävs är politisk vilja.
Bild: Photo Mix