Nyheter

Tre av fyra bussar hos Västtrafik får underkänt i flygande säkerhetskontroller

– Nödutgång bakre blockerad, det är en allvarlig brist, säger Kjell Andersson, gruppchef på trafikpolisen i Göteborg, när vi går igenom vilka fel polisen hittat på bussarna som olika underleverantörer kör för Västtrafik till P4 Göteborg.
P4 Göteborg har gått igenom resultaten från alla polisens flygande kontrollbesiktningar av Västtrafikbussar i Göteborgsområdet sedan januari 2017. Av de 44 kontroller som gjorts blev fler än tre fjärdedelar av fordonen underkända.
Bränsleläckage, trasiga klämskydd, lösa säten och oljebemängd motor är några av återkommande fel.
– Oljebemängd motor är ju ett allvarligt fel, bland det allvarligaste är ju när en buss börjar brinna eftersom det går väldigt fort, säger Kjell Andersson på trafikpolisen.
Att så många som tre av fyra kontrollerade Västtrafikbussar fått underkänt i poliskontrollerna är siffror som Västtrafiks affärschef Jarl Samuelsson inte känner igen.
– Tre fjärdedelar känns som lite mycket kan jag tycka. Vi har 1800 bussar och det görs dagliga kontroller. Vad vi får fram så finns det ett bra trafiksäkerhetsarbete i grunden, säger Jarl Samuelsson till Sveriges radio.