Nyheter

De kan bli Årets samhällsentreprenör

En app som skapar matglädje för personer med funktionsvariation, en ny väg för akademiker till läraryrket och AI-teknologi för ökad läsförmåga. Tre lösningar på samhällsproblem som tävlar om titeln Årets samhällsentreprenör.
Den 15 maj anordnar Dagens Samhälle för femte året i rad Stora Samhällsgalan där priset delas ut. Här är årets tre finalister:
Appen MatGlad – Hushållningssällskapet Väst har tagit fram appar som ger inspiration och pedagogiskt stöd för personer med intellektuella funktionsvariationer, en stor kategori människor som annars har svårigheter att laga mat själva.
– Att laga mat innebär väldigt mycket logistik och planering, en massa att hålla reda på. Vi såg hur det inte riktigt fanns bra material som stöd här, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.
Teach for Sweden – en modell som möjliggör för akademiker att bli lärare via ett tvåårigt program med arbete och studier parallellt. Programmet har blivit mycket populärt och styr tydligt mot skolor i områden med sämre socioekonomiska förutsättningar.
– Vi kopplar alltid till barnperspektivet och rätten till likvärdighet i skolan, och det finns en attraktivitet i det, säger Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef hos Teach for Sweden.
Lexplore – en AI-baserad tjänst som objektivt analyserar varje barns läsförmåga via en ögonrörelsemätning. Resultatet, som bygger på forskning och tusentals referensinspelningar, ger stöd för resursfördelning i skolan.
– Läsförmågan är supercentral för att lyckas i skolan, och vårt verktyg ger en objektiv överblick av hur det faktiskt står till med den. Skolchefer får ett verktyg för ett helhetsgrepp om varenda elev, varje klass och hela skolan, säger Bo Kristoffersson, Nordenchef på Lexplore.
I juryn som utser vinnarna sitter Margareta Winberg, tidigare vice statsminister (S), jämställdhetsminister, jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och mångårig riksdagsledamot, Peter Örn, tidigare chef för Svenska Röda Korset, Riksteatern och SR samt ordförande för regeringens Delegationen för hållbara städer, Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö, samt juryns ordförande Olov Carlsson, chefredaktör och vd, Dagens Samhälle.
Priset delas ut på Cirkus i Stockholm den 15 maj och går till en ideell organisation, ett företag eller personer som stått för en idé som löser eller bidrar till lösningen på ett samhällsproblem.
Bilden:
Finalisterna i kampen om priset Årets Samhällsentreprenörer: appen Matglad (här använd av Frida tillsammans med Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst), Ida Karlberg-Gidlund, verksamhetschef Teach for Sweden, samt Bo Kristoffersson, Nordenchef på Lexplore.