Nyheter

Loomis anklagas för att ha deltagit i penningtvätt

Det danska tv-programmet Operation X anklagar det svenska kontanthanteringsbolaget Loomis för att ha försett ett danskt växlingskontor med 715 miljoner svenska kronor som använts i ett penningtvättsupplägg, skriver DI.
Enligt programmet ska 850 danska företag ha använt sig av blufföretag för att skicka falska fakturor som sedan växlades in till kontanter på Loomiskontoret i Köpenhamn. På så vis fick företagen kontanter som bland annat kunde användas till svarta löneutbetalningar, skriver tidningen.

Det var på Loomis stämma på Konserthuset i Stockholm som Danmarks egen Janne Josefsson ”prisade” Loomis för sin påstådda roll i en enorm penningtvättshärva. Den gemytliga stämningen på årsstämman förbyttes snabbt i stelt rynkade pannor. .
Morten Spiegelhauer, programleder danska TV2:s motsvarighet till Uppdrag granskning, Operation X men är även aktieägare i Loomis. Programmet är efter snart 15 år välkänt för sin konfrontativa journalistik, som ofta överraskar granskade makthavare.
Morten Spiegelhauer förärade bolaget ett slags anti-pris, en glasstatyett, för sin ”kreativitet” i att hjälpa speciella kunder.
Operation X förlitar sig på såväl förundersökningsmaterial som uppgifter från Köpenhamnspolisen för att underbygga sina påståenden.