Nyheter

Däckbranschen ifrågasätter Naturvårdsverkets rapport om utsläpp från gummidäck

Bakgrunden är en rapport från Naturvårdsverket om att rester och av slitage från gummidäck är en av dom enskilt största utsläppen av partiklar som lagras på havsbottnar kring städer och vägar. Och som dagensinfrastruktur.se rapporterade om tidigare idag.
– Det är väl bekvämt att skriva om däck och att det är någonting att det är något smutsigt och svart. Men när man tittar på det som ligger bakom, så har de ju aldrig hittat några belägg för att det, utan det förstoras upp i media, säger Ulrik Jönsson till Sveriges Radio.
Branschorganisationen Däckspecialisternas riksförbund har 600 medlemsföretag i Sverige.
Ordföranden anser nu att forskarna som gjort rapporten på uppdrag av Naturvårdsverket inte har presenterat tillräckligt mycket fakta för att man kunnat mäta spår och rester av slitage från däck som tillhör en av dom största utsläppen så kallat mikro-skräp på havsbottnar intill städer och vägar.
En av författarna till Naturvårdsverkets rapport om så kallat mikroskräp i havet är Martin Hassellöv professor vid Sven Lovéns center i Fiskebäckskil, en del av Göteborgs universitet. Han menar att rapporten också kan leda till nya rekommendationer eller regler kring byggnationer av till exempel nya konstgräsplaner som innehåller små partiklar av däck.
– Idag klipps ju däcken upp till små partiklar och används på till exempel konstgräsplaner och lekplatser eller liknande. Där är det väl stort fokus nu på att det kanske inte är så klokt att sprida de här giftiga ämnena i partiklar ut i miljön, säger professor Martin Hassellöv.