Nyheter

Svevia sanerar mark med sjöutsikt

Innan det nya bostadsområdet i Östersund kan fortsätta byggas behöver marken saneras från föroreningar. Under sommaren och fram till november kommer Svevia att transportera bort 30 000 kubikmeter förorenade schaktmassor.
Planerna har funnits länge och nu håller Östersunds kommun på att förverkliga dem. Ett nytt bostadsområde, centralt och med utsikt över Storsjön och Frösön, tar form och inflyttningen har redan påbörjats. Området som ligger mellan Storsjöns strand och järnvägen har tidigare använts av verksamheter för bland annat tillverkning och lagring av stenkolstjära och koks samt lager av oljetunnor.
Vårt uppdrag är att schakta bort cirka 30 000 kubikmeter förorenad jord. Den huvudsakliga föroreningen är PAH men vi förväntar oss också att hitta dioxiner, säger Johnny Palmberg, Svevia.
Att utföra ett saneringsprojekt handlar om väldigt mycket mer än att schakta och forsla bort den förorenade jorden. Förutom arbetsmiljö och säkerhet så är det också förknippat med specialistkunskaper om föroreningar, den lagstiftning som styr hanteringen av dem, samt noggrann dokumentation och uppföljning.
– Trots att vi har all den specialistkompetensen är det ganska vanligt att det är en stor mängd olika slags konsulter inkopplade på saneringsprojekt. I det här projektet väljer kommunen att istället utföra det i nära samarbete med oss som entreprenör och konsultbolaget Tyréns. Det innebär att vi genom provtagning av jorden även genomför alla löpande miljökontroller under projektet. Ett effektiv och föredömligt arbetssätt som jag är övertygad om att kommunen tjänar både tid och pengar på.
Projektet kommer att starta under maj och pågå fram till november i år. Kontraktet är värt 17 miljoner kronor.
Bild: snarlingbunny