Nyheter

Siffror visar: Reguljärflyg större miljöbov än charter

Eftersom charterflygen är betydligt mer välfyllda med passagerare än de reguljära flygningarna bidrar den som flyger med charter till mindre utsläpp av koldioxid, per person. Det framgår av en beräkning som researrangören Airtours har gjort med hjälp av siffror från Transportstyrelsen.
Det finns en rad faktorer som spelar in på hur mycket koldioxid ett flygplan släpper ut för en flygning. Allt från flygplanstyp till avstånd och vindstyrka påverkar. Kabinfaktorn, alltså hur många av flygplanets säten som är fyllda med passagerare, spelar också en avgörande roll för hur stora utsläppen blir för varje enskild resenär.
Enligt statistik från Transportstyrelsen hade charterflygen en genomsnittlig kabinfaktor på 89,7 procent under 2018. Samma år hade de reguljära flygen en genomsnittlig kabinfaktor på 74,3 procent. Det innebär att det var betydligt fler tomma säten under en reguljär flygning än en charterflygning. På exempelvis ett Airbus A320 NEO med plats för 180 passagerare, skulle det därmed finnas 161,46 resenärer under en genomsnittlig charterflygning jämfört med 133,74 stycken under en genomsnittlig reguljär flygning.
Att flyga charter har tidigare förknippats med Sällskapsresan och fått ett lite skämtsamt rykte. Men med tanke på den rådande klimatdebatten kanske chartern nu kan få sin förtjänta revansch, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.
En resa tur och retur till Chanias Internationella flygplats (Kreta, Grekland) från Arlanda är en flygsträcka på cirka 500 mil. Enligt uppgift från flygbolaget SAS skulle en sådan resa innebära utsläpp av cirka 15,3 ton koldioxid med en Airbus A320 NEO. Koldioxidutsläppet per person vid en charterresa med denna flygplanstyp blir därmed cirka 94,8 kg medan utsläppet vid en reguljär flygresa uppgår till drygt 114,5 kg per person, allt annat lika. Det betyder att koldioxidutsläppet för varje resenär är ungefär 20,8 procent högre vid en reguljär flygresa än under en charterresa.

Airbus A320 NEO T.o.R Arlanda (ARN) till Chania, Kreta (CHQ):
 Sträcka: Cirka 5 400 km
Utsläpp: 15 312 kg CO2 (Källa: SAS)
Utsläpp per passagerare, fullsatt plan (180 stycken): 85,1 kg CO2
Utsläpp per passagerare, charter, kabinfaktor 89,7% (161 stycken): 94,8 kg CO2
Utsläpp per passagerare, reguljärt, kabinfaktor 74,3% (134 stycken): 114,5 kg CO2

Den som flyger reguljärt, tur och retur mellan Stockholm och Kreta, släpper ut cirka 20,8% mer koldioxid än den som flyger charter samma sträcka.