Nyheter

Ta en säker paus på resan

Sommaren närmar sig och allt fler ger sig ut på vägarna. Då ökar behovet av väl fungerande, inbjudande och trygga rastplatser. Runt om i landet finns drygt 350 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Omkring 90 av dessa finns i region Väst.
– Våra rastplatser fyller flera viktiga funktioner. De ger människor på resande fot chans till en stunds vila, en plats att äta matsäck, toalettbesök och information. Rastplatserna bidrar också till en ökad trafiksäkerhet då de hjälper till att minska antalet spontana stopp på trafikfarliga ställen, säger Martina Rydberg, Trafikverket Underhåll.
Standard och utrustning kan se lite olika ut på rastplatserna, men gemensamt är att besökaren ska kunna använda dem oavsett eventuellt funktionshinder eller inte. Toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor är exempel på utrustning som ska finnas på Trafikverkets rastplatser.
I region Väst har dessutom Trafikverket och Polisen ett samarbete sedan 2017 för att öka säkerheten på rastplatserna längs E6 i Halland och Bohuslän. Samarbetet har resulterat i ökad trygghet och minskade kostnader för skadegörelse på rastplatserna.
Tänk på att rastplatserna inte är till för långtidsuppställda husbilar och husvagnar utan för trafikanter som stannar en stund och kopplar av. I de fall du som besökare behöver stanna mer än 24 timmar på en av Trafikverkets rast- eller parkeringsplatser behöver du tillstånd från Trafikverket.
Planera din resa och besök gärna någon av landets vackra rastplatser och utnyttja möjligheten till en paus på resan.
Foto: Trafikverket