Nyheter

Näringslivsmedaljen 2019 till Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar 2019 ut åtta näringslivsmedaljer och två fostrargärningsmedaljer. Medaljerna överlämnas av Prins Carl Philip under årshögtiden på Riddarhuset den 15 maj.

Bröderna Björn Brandt och Sten Brandt tilldelas 2019 Kungl. Patriotiska Sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina framgångsrika insatser med familjeföretaget Bröderna Brandt Bil.

Sällskapets motivering
Bröderna Brandt Bil AB har idag 22 driftsställen, finns i 18 kommuner med närmare 500 anställda och omsätter tre miljarder kronor. Det drivs nu mycket framgångsrikt i tredje generationen av tvillingbröderna Björn och Sten Brandt. Företaget är en av de största privata Volvoåterförsäljarna i Sverige, men har även försäljning av andra märken. ”Jag är född och uppvuxen i baksätet på en Volvo”, har Björn sagt i en intervju. Brandtkoncernens anmärkningsvärda tillväxt på senare år har möjliggjorts genom förvärv av andra företag i branschen, men också genom en finansmodell som kombinerar förtjänsten på bilförsäljningen med lån av kapital till kunden som köper bilen. Nu är det 4G som gäller. Under början på innevarande år har man kunnat följa en programserie i sex avsnitt, som lanserats ett i taget på företagets webbplats, där den fjärde generationen Brandt gjort en road trip i sin familjs och dess företags fotspår. Stafettpinnarna är på väg att lämnas över.

– Att driva företag med sin tvillingbror är en ynnest, man har samma värderingar. Vi bevakar inte varandras vägar, men vi når ändå alltid målet gemensamt, berättar Björn Brandt och Sten Brandt. Att våga, att vara modig och envis, så formulerar bröderna kärnfullt vad entreprenörskap handlar om.

2019 års mottagare av Näringslivsmedaljen
Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
Maud Spencer, Svalson, Öjebyn
Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm

Dessutom kommer en näringsmedalj att delas ut till Bo Hilleberg (grundare av Hilleberg the Tentmaker, Östersund) som inte kunde närvara vid utdelningen 2018, och fostrargärningsmedaljer delas ut till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Gapminder.

Högtidstal
Årets högtidstal ”Gapminder – En faktabaserad världsbild” hålls av Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling.

Om Näringslivsmedaljen – för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm).