Nyheter

Fusk och regelbrott vid leveranser: Nu ser nätapoteket Apotea över avtalen med sina fraktbolag

Nätapoteket Apotea ska se över avtalen med sina fraktbolag efter Kalibers granskning av ett av de åkerier som kör ut en del av deras varor. Något som Sveriges åkeriföretag menar att fler beställare av frakt borde göra, rapporterar Sveriges Radios Kaliber.
Åkeriet har haft anställda som jobbat 200-300 timmar i månaden, det har stämts i domstol av tidigare anställda asylsökanden som inte fått ut semesterersättning i tid. Det har också kört bilar med körförbud och fått anmärkningar i polisens och arbetsmiljöverkets gemensamma kontroller som lett till att de är under utredning.
Så här reagerar Apoteas VD Pär Svärdsson när han får ta det av uppgifterna:
– Jag tänker att det där företaget låter ju inte som om de ska hålla på med transporter. Vi har kontroller av det här men det här har vi ju inte upptäckt och jag vet inte om det är så att de inte har varit hos oss, att vi inte har haft direktkontakt med dem, för det här fallet är helt nytt för mig, men jag tycker inte att det är okej att köra med potentiellt farliga bilar eller dåliga villkor.
Apotea meddelar efter intervjun att de håller på att gå igenom sina krav på fraktbolagen så att detta inte skall hända igen.
Ulric Långberg är branschchef på Sveriges Åkeriföretag, han säger att flera transportköpare behöver ta ett större ansvar:
– Idag är det en väldigt priskonkurrens. Vi ser att det går och göra skillnad på hur man väljer transporter och vi vill lyfta in den delen i ett kravtänkande som ofta glöms bort, alltså hur saker och ting en transporterade.