Nyheter

SVAB visar framtidskonceptet ToolTip Control på MaskinExpo

På årets upplaga av MaskinExpo kan besökarna både se och prova på SVAB:s framtidskoncept ToolTip Control – ett nytt intuitivt styrmönster baserat på modern teknik.
Att det är stor brist på skickliga grävmaskinister världen över har nog inte undgått någon som jobbar i denna bransch. Trots att grävmaskiner blir allt mer avancerade har egentligen inte styrmönstret ändrats nämnvärt sedan hydrauldrivna grävmaskiner såg dagens ljus i slutet av 1960-talet. Fortfarande styr en joystickrörelse ut/in -rörelsen på en hydraulcylinder och koordineringen av grävmaskinens alla rörelser görs av föraren själv.
I grunden är nuvarande styrmönster inte intuitivt vilket gör att det tar lång tid att bli en duktig grävmaskinist, och grävmaskinstillverkarna lägger idag mycket tid och pengar på att semi-automatisera svåra arbetsmoment. Inom skogsbranschen har man däremot kommit ett steg längre och alternativa styrmönster som kranspetsstyrning eller “Intelligent Boom Control” finns sedan ett flertal år redan i fält.
Sedan 2016 har SVAB tillsammans med systerföretaget Steelwrist jobbat på att utveckla konceptet ToolTip Control, vilket är ett mer intuitivt sätt att styra grävmaskiner och dess redskap. Det innovativa styrsystemet förenklar för operatörer som endast behöver fokusera på den önskade slutpositionen för grävmaskinens arbetsredskap. Styrsystemet kombinerar automatiskt hydraulikstyrning på grävmaskinens bom/arm och tiltrotator för att skapa ett optimalt rörelsemönster. Resultatet är att redskapshanteringen blir mer intuitiv, något som öppnar upp för en ökad produktivitet, en förenklad inlärningsprocess och en förbättrad arbetsplatssäkerhet.
Konceptet bygger på helt egenutvecklade sensorer, styrelektronik och mjukvara, vilket innebär att det är helt oberoende av externa maskinstyrningssystem och sensorer.
– Vi brinner för att göra livet enklare för både nya och erfarna maskinister och detta är ett mycket spännande projekt för att ta fram ett nytt styrmönster baserat på vad man idag kan göra med teknikens hjälp, fritt från hur grävmaskiner såg ut för över femtio år sedan, säger företagets vd Fredrik Eriksson.
Nu bjuder företaget in kunder och maskinister att få testa konceptet och ge feedback till fortsatt utveckling.
– Det finns mycket man kan göra för att få styrningen mer intuitiv och nu har vi kommit så långt att vi är redo att visa upp konceptet och låta både erfarna och oerfarna maskinister testa och få tycka till, säger företagets utvecklingschef Lennart Hedlund.
Bilden:
Intuitiva ToolTip Control har utvecklats av SVAB tillsammans med systerföretaget Steelwrist.