Nyheter

Salesforce Ventures lanserar sina nya Europe Trailblazer Fund

Salesforce, global ledare inom CRM, meddelar idag att Salesforce Ventures, företagets globala investeringsfond, lanserar sin Europe Trailblazer Fund värd 125 miljoner dollar för att fortsätta stötta startups som utvecklar molntjänster åt företag.

Den nya fonden vill stötta startups som jobbar med molntjänster för företag. Salesforce Ventures har redan investerat i fler än 50 ledande startup-företag i 13 olika europeiska länder.

Salesforce Ventures var det mest aktiva Corporate Venture Capital-företaget i Europa under förra året och har investerat i företag som verkat inom inom digitala betalningslösningar, machine vision, artificiell intelligens, blockchain-teknologi samt inom API-ekonomin.

– Europa är världsledande när det kommer till molnteknologi idag, och vi är glada över möjligheten att fördjupa vår investering i regionen. Vårt engagemang för europeiska startups hör ihop med tillväxten inom innovation som sker, en tro på lokala entreprenörer och vårt fokus på att skapa världens största ekosystem av företagsmolntjänster som levererar kundnytta, säger John Somorjai, vice vd för Corporate Development och Salesforce Ventures.

Mer än 28 miljarder euro investerades i startups i Europa och Israel under förra året, en tillväxt tre gånger så stor jämfört med nivån 2013. Av alla investeringar gick mer än 35 procent till företag som utvecklar molntjänster (SaaS). Det globala skiftet till molnet har skapat nya, högteknologiska tjänster som levererar kundnytta över olika affärsområden. Analysföretaget IDC (International Data Corporation) siar att marknaden för offentliga molntjänster i Europa, Mellanöstern och Afrika kommer att fördubblas mellan 2018 och 2023, och uppgå till 105,3 miljarder dollar 2023.

– Vi ser en enorm möjlighet att investera i företag över hela Europa då marknaden fortsätter att växa. På Salesforce fokuserar vi på att stötta smarta entreprenörer som bygger innovativa lösningar för att stötta våra kunders digitala transformation, säger Miguel Milano, vd för International på Salesforce.

Med denna nya investeringsfond kommer Salesforce Ventures fortsätta investera i företag i olika tillväxtstadier som kan erbjuda Salesforce företagssupport, produktinriktning och finansiering när man skalar upp. Bland de investeringar som Salesforce genomfört fram till idag finns innovativa enterprise-företag inom olika näringar, inklusive detaljhandel, finans, förpackning och offentlig sektor:

• Storbritannien: GoCardless, Privitar och Onfido

• Frankrike: FinalCAD, Akeneo och SigFox

• Israel: Bringg, Forter och TechSee

• Tyskland: Wefox, Contentful och EMPAUA

• Övriga Europa: 4C, Unbabel och Copado

Kontinuerlig investering och tillväxt i Europa
Under 2015 introducerade Salesforce Ventures sitt första investeringsfond på 100 miljoner dollar i Europa och utsåg Alex Kayyal till partner och head of Europe för att leda fonden. Sedan dess har Salesforce Ventures utnyttjat denna initiala fond fullt ut och stöttat 50 startups i 13 länder i Europa. Som det mest aktiva Corporate Venture Capital-företaget i Europa fortsätter Salesforce Ventures att göra strategiska investeringar för att driva på inom företagsområdet. Tillväxten hos Salesforce Ventures är ett bevis på företagets övergripande fart framåt – År 2018 växte Salesforce snabbare än året innan än någon annan på topp tio-listan över CRM-leverantör i EMEA och nummer ett inom CRM i EMEA baserat på marknadsandelar.