Nyheter

Tågturisterna är många – och osäkra på försäkringen

I spåren av den senaste tidens tilltagande klimatoro har många valt tåget över flyget för sommarens semester. Samtidigt uppger tre av fyra att de har dålig koll på hur hemförsäkringens reseskydd gäller när man semestrar med tåg, enligt en ny undersökning av försäkringsbolaget If. Vad är det som gäller?

Sommaren och semesterledigheten närmar sig – och i år ser många svenskar ut att göra vissa förändringar i sina resvanor.

Enligt en undersökning från If med 3 510 respondenter säger 31 procent att de, med tanke på klimatet, planerar eller planerat att åka tåg i stället för flyg under 2019 års semesterresor.

Bland yngre är den siffran än högre. I åldersgruppen 18-34 år svarar nästan hälften – 43 procent – att de har bestämt sig för att resa med tåg istället för flyg. Motsvarande andel bland personer i åldern 35 till 54 år är 23 procent.

Osäkerhet kring reseskyddet
Men samtidigt som tågets popularitet som färdmedel ökar är många osäkra på hur hemförsäkringens reseskydd gäller när resan går på räls – ofta med flera olika stopp och delresor på vägen.

Nästan åtta av tio i Ifs undersökning säger sig ha väldigt lite eller ingen koll på vilka av de händelser som kan uppstå under en tågsemester (missad anslutning, bortkommet bagage, förseningar) som omfattas av hemförsäkringens reseskydd.

Krävs utökat reseskydd
I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som hjälper till om någonting skulle hända dig under resans gång – exempelvis om du blir akut sjuk, skadad, bestulen eller utsatt för någonting under semestern. Det gäller inte bara utomlands, utan också om du semestrar inom Sverige och resan är avsedd att pågå i över två dygn.

När det gäller sådant som försening, missad anslutning eller försenat bagage krävs däremot ett utökat reseskydd – något som ofta ingår i lite mer omfattande hemförsäkringar, och som hos vissa försäkringsbolag kan köpas som tillägg till den vanliga hemförsäkringen. För en tågresenär med utökat reseskydd gäller följande i sommar:

Avbeställning
Om du innan resan påbörjats behöver ställa in hela tågsemestern på grund av sjukdom kan försäkringen ersätta de kostnader som du inte kan få tillbaka av researrangör eller transportföretag. Detta gäller både för enskilda tågbiljetter och Interrailkort som du redan köpt, samt för hotell som du bokat på förhand.

Försening
Om du under någon av delresorna under semesterns gång blir försenad i mer än 6 timmar ges förseningsersättning i form av ett schablonbelopp, som sedan stiger om förseningen skulle dra ut ännu längre på tiden. För detta krävs dock att du har en biljett för den försenade resan att visa upp för försäkringsbolaget – något som kan bli svårare om du reser med Interrail. På många sträckor inom Interrailsystemet reser man nämligen inte med en resespecifik biljett, utan endast med själva interrailkortet som man visar upp ombord.

Missad avgång
Om du av omständigheter som legat utom din kontroll – såsom väderleks- eller trafikhinder – missat din i förväg bokade och betalda utresa kan du få ersättning för nödvändiga och skäliga merkostnader för att återansluta till resan. Men även här krävs att du bokat din rutt i förväg.

Förlorat/försenat bagage
När du flyger kan du få ersättning om ditt incheckade bagage blir försenat. När det kommer till tågresande ansvarar du däremot själv för ditt bagage, eftersom det inte checkas in. Om det däremot rör sig om stöld kan du få ersättning.

Sjukdom på resan
Om du eller en medresenär drabbas av sjukdom eller olycksfall under resan så att någon av er blir inlagd på sjukhus eller tvingas åka hem i förtid, så att minst halva den planerade restiden förblir outnyttjad, kan du få ersättning för en del av vad hela researrangemanget kostat. Det gäller såväl kostnaden för Interrailkort som för enskilda biljetter, samt för bokade hotellnätter.

*Villkoren ovan avspeglar det utökade reseskydd som ingår i Ifs Stor Hemförsäkring. Försäkringsbolagens utökade reseskydd liknar varandra, men skiljer sig också på vissa punkter. Det är därför viktigt att själv kontrollera vad som gäller för ens egen försäkring.

Bild: If