Nyheter

Helsingborgs Hamn gör ytterligare en upphandling som främjar innovation

I april presenterade Helsingborgs Hamn sin pågående upphandling av innovationspartnerskap för autonoma transporter. Nu handlar det om en funktionsupphandling för avfallshantering. Autonoma transporter är en del av framtiden, så även optimal avfallshantering. Siktet är inställt på att bli Nordens mest moderna hamn.
Precis som i innovationsupphandlingen efterfrågas en lösning på ett uppdrag istället för att direkt lägga en beställning på en vara eller tjänst. Uppdraget och upphandlingen handlar i stort om att ta ett nytt samlat grepp kring avfallshantering i hamnen. Avfall som kommer både från den egna verksamheten samt de anlöpande fartygen.
– Genom att göra en funktionsupphandling och ta ett nytt helhetsgrepp kring avfallshanteringen hoppas vi på att kunna skapa en så hållbarhetsmässigt effektiv hamn det bara går. Sett till vår verksamhets natur är det inte lätt att vara det miljövänligaste företaget. Men vi ska göra det vi kan för att påverka det som går att påverka. Tidigare i år blev Helsingborgs stad utsedd till Sveriges bästa miljökommun för tredje gången i rad och givetvis ska vi som kommunalt bolag eftersträva att vara lika skickliga på området, säger Josefine Andersson som arbetar med upphandling i Helsingborgs Hamn.
Sex kriterier avgör
De inkommande anbuden kommer att bedömas utifrån sex olika kriterier: innovation, funktion, miljömässig hållbarhet, referensuppdrag och pris. En viktig del är att titta på återbruk och kanske också hitta lösningar för material som det idag inte finns någon särskild återvinning för. Anbudsgivarna har även möjlighet att komma till hamnen och titta på verksamheten för att kunna lämna ett så verklighetsförankrat anbud som möjligt.
99% är produktupphandling
Minst 99 procent av Sveriges totala offentliga upphandling som görs idag är produktupphandling. Fördelen med funktionsupphandling är att den inte låser leveransen eller utförandet till en särskild teknik, produkt eller arbetsmetod. Det skapar utrymme för leverantörerna att utveckla innovativa lösningar som kan uppnå det önskade syftet på ett effektivare och förhoppningsvis också bättre sätt.
– Både innovationspartnerskapet och funktionsupphandlingen öppnar upp helt nya typer av tillvägagångssätt. Att tänka nytt, använda framtidens teknik och främja innovation för att skapa en modern och hållbar hamn. Om allt går enligt plan i funktionsupphandlingen hoppas vi på att ha en leverantör på plats redan efter sommaren, avslutar Josefine Andersson.
Bild: Helsingborgs Hamn