Nyheter

5G kommer skapa fler affärsmöjligheter

5G är den mest komplicerade och betydelsefulla uppgraderingen telekomindustrin någonsin har ställts inför. Glädjande nog har industrin insett omfattningen och identifierat behovet av att effektivt hantera alltmer distribuerade nätverk och därmed mildra effekten av högre energikostnader.
Det här skriver Karsten Winther Vice President Sales EMEA Vertiv.
I en ny rapport från Vertiv har ett hundratal telekomoperatörer delat med sig av sina förhoppningar och eventuella farhågor inför den stundande 5G-utbyggnaden. De flesta är positivt inställda till framtida affärsmöjligheter men är samtidigt oroade över att energianvändningen kommer att öka. Tolv procent av världens stora telekomoperatörer räknar med att rulla ut 5G-tjänster redan i år. Ytterligare 86 procent räknar med att leverera 5G-tjänster senast 2021. Detta enligt Vertiv som i en ny rapport låtit ett hundratal globala beslutsfattare inom telekom svara på enkätfrågor om 5G-utvecklingen, edge-strategier och framtida planer.
Eftersom nätverk fortsätter att utvecklas och täckningen utökas kommer 5G att bli en viktig möjliggörare till framväxande så kallade “edge use case” som kräver hög bandbredd. Exempel på detta kan vara dataöverföringar med låg latens likt virtuell verklighet och förstärkt verklighet, digital hälso- och sjukvård samt smarta hem, byggnader, fabriker och städer.
Undersökningen har även ställt frågan till respondenterna att identifiera sina planer för att hantera energiproblemen idag och fem år i framtiden när stora delar av nätverket kommer att stödja 5G. 94 procent av deltagarna förväntar sig nämligen att se en ökad energiförbrukning i nätverket. Det finns flera tänkbara sätt att tackla det problemet på.
Att minska omvandlingarna från växelström (AC) till likström (DC) fortsätter att vara ett fokusområde för många, 79 procent av deltagarna i undersökningen säger att man redan idag arbetar med frågan. 85 procent säger att omvandlingen kommer vara i fokus om fem år.
Även nya kyltekniker kommer att öka rejält under de närmaste fem åren. För närvarande används kyltekniska processer endast av 43 procent av telekomföretag världen över, en siffra som förväntas öka till 73 procent på fem år. Uppgraderingar från VRLA-batterier till litiumjonbatterier visar också signifikant tillväxt. För närvarande uppgraderar 66 procent av telekomföretagen sina batterier. Fem år från idag beräknas den siffran att ha ökat till 81 procent. Samtidigt som telekomoperatörer ser de möjligheter 5G erbjuder, har man även identifierat utmaningarna och tagit sig an dessa. Det är glädjande då innovativ, energieffektiv nätverksinfrastruktur kommer att spela en viktig roll för att möjliggöra 5G att förverkliga sin potential.
Av: Karsten Winther Vice President Sales EMEA Vertiv