Nyheter

Oslo-Frederikshavn fyller 40 år

God mat, dans, och shopping ombord i Stena Lines första självbetjäningsbutik samtidigt som ni kan njuta av en vacker sjöresa förbi Skagen och genom Oslofjorden. Med de orden lockades de första resenärerna till premiärturen på Stena Lines färjelinje mellan Oslo och Frederikshavn den 28 maj 1979. Idag, 40 år senare lockar det fortfarande en halv miljon resenärer att resa med Stena Saga.
Klockan 21.00 den 28 maj 1979 gick premiärturen för Stena Saga från Oslo. Linjen var en succé redan från start med en tur- och returresa per dygn. God mat, dans och shopping ombord i Stena Lines nya självbetjäningsbutik men även ett billigare pris på kött i Danmark lockade många norrmän att åka med Stena Saga. Men även Norge och huvudstaden Oslo lockade också många resenärer från Danmark, Tyskland och Holland att åka norrut från Frederikshavn.
– Vi är oerhört stolta och tacksamma idag då vi firar 40 år på linjen Oslo-Frederikshavn. Under fyra decennier har vi skapat oförglömliga semesterminnen för människor och gläder oss åt att i många år framåt få fortsätta transportera passagerare och gods mellan Norge och Danmark. Att få dela denna dag med både nya och gamla kunder, anställda och samarbetspartners är något vi sätter stort värden, sa linjechefen Johan Edelman i samband med firandet i Oslo tisdagen 28 maj.
Sedan starten 1979 har tre fartyg, alla med namnet Saga seglat på linjen. Den nuvarande färjan som har en kapacitet att ta 2 000 passagerare har varit en bekant syn för många Oslobor sedan hon gick i trafik 1994. Varje år reser närmare en halv miljon passagerare på linjen varav 2/3 är norrmän. Danskar är på en god andraplats men linjen lockar även många tyskar och holländare, särskilt sommartid.
Och än idag är det god mat, dans och nöje ombord samt billig shopping som lockar många. De senaste åren har partybåtar på helgerna och ett bredare nöjesutbud lockat många besökare och en allt yngre publik än tidigare. Och på tal om ung publik har ”Barnas Båt” under skolloven blivit en succé som lockar barnfamiljer med bland annat trollerishow, trolleriskola och Zita & Zot-piraternas show.
Stena Line satsar på framtiden
Efter 40 år på linjen satsar Stena Line vidare på framtiden och har under de senaste åren investerat flera miljoner i uppgraderingar av färjan Stena Saga. Som en del av företagets hållbarhetsarbete blev Stena Line i januari 2019 det första färjerederiet som anslöt sig till landström på Vippetangen i Oslo hamn vilket bidrar till en årlig minskning av CO-utsläpp på 1 400 ton, motsvarande utsläppen från 1 300 bilar. Med Stena Saga är nu 14 av rederiets 38 fartyg i Europa anslutna till grön el när de är i hamn.
I början av året invigdes också en ny restaurang ombord men årets största nyhet på Stena Saga är ett helt nytt konferenscenter som slår upp portarna i september.
Bild: Stena Line