Nyheter

Swedavia gör stora investeringar för ökat flygande samtidigt som man vill att svenskarna flyger mindre

Regeringen har allt mer motstridiga budskap om framtidens flyg, visar SVT:s granskning.

– Vi måste flyga mindre än i dag, säger ansvarige infrastrukturministern Tomas Eneroth (S), med hänvisning till klimatmålen till SVT Nyheter.

Samtidigt låter man statliga Swedavia satsa 15 miljarder för att bygga ut Arlanda flygplats för att klara ökat utrikesflygande. Fram till 2025 gör Swedavia investeringar på 44 miljarder, det mesta för att öka kapaciteten på Arlanda enligt årsredovisningen.  Bland annat byggs en ny pir vid utrikesterminalen för 15 miljarder. Beloppen kan jämföras med att flygskatten väntas ge 1,5 miljarder per år.

På Naturvårdsverket menar man att stora investeringar i flygplatser står i strid med talet om minskat flygande.
– Bygga flygplatser är som att bygga vägar. En ny väg ger ökad biltrafik. Så bygger man ut en flygplats så kommer flygandet öka, säger klimatexperten Jonas Allerup.
I dag står utrikesflyget för 93 procent av svenskarnas flygutsläpp, enligt Naturvårdsverket. Det är utrikesflyget som väntas öka. Inrikesflyget har legat ganska stilla sedan 1990, men utrikesflyget har tredubblats.
Tomas Eneroth är ordförande i Arlandarådet, en grupp med näringsliv, regionala politiker och tre ministrar. Men han vill ändå inte ta ansvar för Swedavias utbyggnadsplaner.
– Jag känner inte till vad som sägs på deras bolagsstämma. Swedavia är ett statligt bolag, det är de som ansvarar för vilka enskilda investeringsbeslut man tar på Arlanda, säger Tomas Eneroth (S).
Bild: Dimitris Vetsikas