Nyheter

Tågbolagen som betalar mest i straffavgifter för förseningar

Både större och mindre tågbolag finns i topp på listan över de operatörer som under årets första hälft betalat in mest kvalitetsavgifter till statliga Trafikverket, rapporterar SVT Nyheter.

När ett tåg blir inställt eller försenat ska den som orsakat störningen betala en straffavgift. Både tågföretagen som kör tågen och Trafikverket som har ansvar för exempelvis spår och trafikledning kan bli skyldiga att betala avgiften om de har orsakat störningar i tågtrafiken.

Den största operatören, SJ, leder ligan med straffavgifter på 9,2 miljoner det första halvåret.

Tvåa på listan är Tågkompaniet AB (numera Vy Tåg AB) som främst kör lokaltrafik i Gävleborg, Norrbotten, Värmland och Jönköping.

Ett bolag som sticker ut på listan är det relativt lilla bolaget Kalmar länstrafik som drabbats av många inställda tåg.

Lilla Kalmar länstrafik sticker ut, där man har drabbats av många inställda tåg. Kustpilen, som drivs av Kalmar länstrafik, och som trafikerar Kalmar-Linköping samt Västervik-Linköping kör med dieseldriven rälsbuss. Rälsen på deras sträckor är i dåligt skick samt även tågen i sig själv.

För 2017 betalade man straffavgifter hela 2 707 gånger för inställda tåg. Det att jämföra med hela SJ som bara fick betala 2 151 gånger för att tåg ställts in.

Flera hundra avgifter skiljer jätten mot minstingen, alltså.