Nyheter

Regionpolitiker besökte landets största solcellsanläggning

Louise Eklund, regionråd för Liberalerna i Skåne, på tisdagen besökte Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo. Anläggningen som är landets största i sitt slag invigdes i somras och är nu i full drift.

Satsningen är ett samarbete mellan Sparbanken Skåne, Svea Solar och lokala entreprenörer och investerare. På plats på tisdagen mötte Louise Eklund bankchef Johan Fjelkner och Erik Martinson från Svea Solar. Diskussionen kretsade kring anläggningens funktion och kapacitet.

— Solcellsparken i Sjöbo är imponerande och helt rätt väg att gå. Vi behöver säkerställa en bred tillgång till hållbar energi i Skåne. Solcellsparken är ett viktigt bidrag. Den visar hur privata initiativ kan bidra till att lösa energikrisen. Framöver behöver vi skapa bättre förutsättningar så att fler regionala och lokala aktörer kan bidra till en grön elförsörjning, säger Louise Eklund, regionråd (L) i Skåne.

Johan Fjelkner, bankchef på Sparbanken Skåne:
– Vi ser parken som en investering i framtiden på flera plan. Solel är ett av de mest hållbara energislagen och just i Skåne är behovet stort av ny närproducerad el. För oss som regional sparbank är det ett viktigt steg att ha gått över till solel och dessutom kunna bidra till en anläggning som ökar tillgången till hållbar energi i vårt närområde.

– Det unika med Sparbanken Skånes Solcellspark är att det är alltigenom privata aktörer som står bakom en solcellssatsning i denna storlek. Omställningen till förnybara energikällor är något vi alla måste jobba med, säger Erik Martinson, vd på Svea Solar.

Om Sparbanken Skånes Solcellspark
Med 21 080 solpaneler på tolv hektar mark är Sparbanken Skånes Solcellspark i Tågra utanför Sjöbo landets största i sitt slag. Bakom uppförandet av parken står det rikstäckande företaget Svea Solar, i samarbete med investerare och lokala markägare. Sparbanken Skåne kommer att ta sin el från parken, motsvarande cirka 2 GWh/år vilket är en tredjedel av anläggningens initiala kapacitet. Parken, som också får bankens namn, invigdes den 13 juni 2019.