Nyheter

Nu blir fallfrukten biogas och biogödsel

Nu samlas fallfrukt in separat på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. Från den 16 augusti samlas fallfrukt in i särskilda behållare på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken. Då kan det bli både biogas och biogödsel på biogasanläggningen i Forsbacka. 

– Vi räknar med att rädda åtminstone 200 ton fallfrukt till biogas och biogödsel redan i år, säger Maria Eriksson, arbetsledare på Gästrike återvinnares återvinningscentraler.

Separat fallfruktsinsamling är en av flera åtgärder på återvinningscentralen för att öka sorteringen och ta tillvara på avfall som resurs. Den kommer finnas på återvinningscentralen i Gävle och Sandviken från 16 augusti fram till 1 november. På Gästrike återvinnares övriga återvinningscentraler fortsätter fallfrukt tills vidare samlas in som trädgårdsavfall.

Dubbla miljönyttor

Biogas ersätter bensin och diesel som drivmedel för bilar och bussar och minskar därmed koldioxidutsläppen. Du kan köra nästan 1 mil med en personbil på bränslet från 5 kg äpplen. Biogödsel för tillbaka näring till jorden och gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel.