Nyheter

Postnord vill dela ut post varannan dag istället för varje dag

Men det leder till en viss ökning av utsläppen av koldioxid eftersom det krävs mer flyg. Det uppger Postnords hållbarhetschef Sofia Leffler Moberg till SVT Nyheter.

– Med nuvarande lagstiftning, då 95 procent av breven ska vara framme inom två dagar, kommer en varannandagsutdelning att innebära en viss ökning av koldioxidutsläppen, uppger bolagets hållbarhetschef Sofia Leffler Moberg för SVT Nyheter.

Man menar att man måste ha fler flyglinjer i gång än tidigare för att leva upp till nuvarande lagstiftning att breven ska vara framme inom två dagar.

”Om vi istället ska dela ut brev varannan dag skulle det innebära att de dessabrev istället delas ut dag tre i genomsnitt hälften av dagarna, och som en konsekvens av detta skulle inte kravet i postförordningen uppfyllas, vilket leder till att vi därmed måste börja flyga breven istället så att de med säkerhet delas ut inom två dagar”, skriver Postnord i ett uttalande till SVT Nyheter.

– Transporter med flyg genererar större utsläpp än transporter med bil eller tåg.

– Ingen av oss inom Postnord är nöjda med att utsläppen ökar från någon som helst verksamhetsförändring eftersom vårt mål för alla förändringar är att klimatpåverkan ska minska eller åtminstone inte öka, säger Leffler Moberg. 

Postnord är hemlighetsfulla om när ett formellt beslut om så kallad varannandagsutdelning kommer att fattas. Postnords vd Anne-Marie Goldshol säger till SVT att bolaget ska fortsätta jobba med frågan och förbereda för ett test längre fram.