Nyheter

Norwegian behöver pengar – säljer Bank Norwegian

Det pressade flygbolaget Norwegian meddelade under måndagen att man vill sälja hela sin egen bank, Bank Norwegian. Företaget behöver pengar för att förbättra sin ställning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har sagt att det kommer förbättra likviditeten men det reflekterar också att vi gått från att vara ett uppstartsbolag till att vi fått den storlek vi ska ha och då ska vi fokusera på vår kärnverksamhet – och det är att flyga, säger Norwegians vice vd, Tore Östby till Sveriges Radio Ekot.

I somras sköt ägarna till pengar och nu säljer flygbolaget sin bank till bolagen Sampo och Nordic Capital.

Enligt flyganalytikern Jacob Pedersen, på danska Sydbank har Norwegian inte kunnat hantera sin tillväxt. Att sälja sin bank är ett sätt för Norwegian att köpa sig tid och visar att bolaget vänder på varje sten för att få in pengar.

Bank Norwegian har använts för bygga bolagets lojalitetsprogram med kunderna, men nu behövs inte ägandet längre – Norwegian har mer nytta av pengarna: 2,2 miljarder norska kronor, bekräftar vice vd Tore Östby. Han säger att flygresenärer inte behöver oroa sig för flygbolagets framtid.

Foto: Tommy Olsson