Nyheter

Svenska myndigheter använder föråldrade it-system

– När jag pratar med it-chefer säger de att deras drömläge är att slänga in en brandbomb i serverhallen på it-avdelningen så att allting försvann och de fick bygga upp allt från början igen, säger Johan Magnusson som forskar om digitalisering vid Göteborgs universitet, till Sveriges Radio Ekot.

It-kostnaderna för staten uppskattades under 2016 kunna vara så mycket som 30 miljarder kronor, enligt Ekonomistyrningsverket.

Enligt Johan Magnusson går en majoritet av pengarna till att underhålla gamla it-system som hindrar myndigheter från att digitalisera.

– Det är en jättekostnad för offentlig sektor. Problemet skapar effekterna att vi inte klarar av att vara relevanta för våra brukare. Vi är begränsade av det digitala arvet, fortsätter Johan Magnusson

It-systemen blir dyra eftersom de ofta drivs av gammal teknologi. Om en myndighet till exempel vill utveckla en app för mobiltelefoner måste den anpassas till den föråldrade tekniken, vilket kan göra att det helt enkelt blir för kostsamt.

På så sätt bromsar it-systemen digitaliseringen.