Nyheter

Färjeföretaget Fjord1 effektiviserar biljetthanteringen med TOUGHBOOK-handdatorer

Fjord1 är Norges största färjeföretag som dagligen, året om, transporterar resenärer över fjordarna i huvudsakligen västra Norge, där vädret ofta präglas av svåra väderförhållanden med mycket regn och blåst. Därför använder företaget Panasonics ruggade datorplatta TOUGHBOOK M1 på sina ca 50 färjor. 

 Starkt solljus, hårda vindar, ösregn och havsvattenstänk ställer nästan orimliga krav på den kommunikationsteknologi som används ombord på färjeföretaget Fjord1s båtar, framför allt när det kommer till biljettförsäljningen på däck. Därför använder Fjord1 nu ca 300 enheter av Panasonics ruggade stryktåliga datorplatta TOUGHBOOK M1, fördelat på ca 50 färjor.

Lars Myklebust, ansvarig för biljettförsäljningen på Fjord1, säger att enheterna inte bara används för att underlätta biljethanteringen, utan även av färjornas befälhavare för att styra in båtarna i hamnarnas förtöjningsanordning.

– Det handlar framför allt om robusthet. Enheternas teknologi måste kunna tackla vindarna, solljuset, regnet och kylan på några av landets mest väderutsatta färjerutter. Inte minst måste de vara stöttåliga. Det är inte alls ovanligt att enheterna tappas eller faller i marken. Datorplattorna är biljettkontrollanternas viktigaste verktyg och måste därför vara extremt pålitliga, säger Myklebust.

– Vi använder TOUGHBOOK M1 bl a för att styra in båten i hamnens förtöjningsanordning, vilket är helt nytt i färjesammanhang. Tack vare en användarvänlig applikation kan vi kontrollera både till- och frånkoppling, samtidigt som enheten hjälper oss att hålla koll på rådande väderförhållanden, säger Ole Kristian Hauge, befälhavare på Fjord1-färjan MF Gloppfjord, som används på sträckan Anda-Lote.

För biljettkontrollanterna på Fjord1 utgör inte längre sol och regn något problem när de ska ta betalt.

– Tidigare behövde vi lägga en plastfilm över skärmen för att kunna läsa av skärmarna i alla väderförhållanden. Med de nya M1-enheterna har detta problem helt försvunnit, då dess skärmar är lätta att läsa av oavsett ljusförhållanden, säger Peter Falkevik, biljettkontrollant på färjan MF Gloppfjord.

TOUGHBOOK M1 är en robust Windows 10-baserad datorplatta, skräddarsydd för alla som arbetar i tuffa miljöer. Enheten har en kapacitiv pekskärm för utomhusbruk och är lätt att konfigurera.

– I kombination med vår egenutvecklade biljettapplikation är enheten optimal. Det är en mycket robust och pålitlig lösning. Applikationen och datorplattan är utformad för att fungera i alla lägen. Biljettlösningar är faktiskt extremt komplicerade att utveckla och just därför måste mjukvaran och hårdvaran vara kompatibla, säger Lars Bjønnes, chef för företaget Mobitech AS, som har utvecklat den biljettlösning som Fjord1 använder sig av.