Nyheter

Maskinia och Sundahls tar tag i problemet med tappade och svängande skopor

Maskinia, leverantör av Doosan grävmaskiner och Sundahls, leverantör av Atlas grävmaskiner väljer att utrusta sina grävmaskiner med Engcons säkra redskapsfästen och ett standardiserat låssystem.

– Det är ett smart och disciplinerat säkerhetssystem som tar bort risken för mänskliga misstag, säger Maskinias försäljningschef, Carl-Johan Sunnerfjord.

Att arbeta säkert är viktigare än någonsin. En verksamhet ska inte bara vara effektiv, den ska också vara trygg och säker, både för kunder och för de som utför tjänsterna. Engcons lösningar, säkerhetsfästet Q-Safe och ett standardiserat låssystem tar helt bort risken med tappade eller svängande skopor på grund av felaktigt handhavande. Maskinia och Sundahls, två tunga maskinhandlare, väljer nu att montera dessa lösningar på de grävmaskiner de säljer av märkena Atlas (Sundahls) respektive Doosan (Maskinia).

– Det känns förstås hedrande att fler och fler tillverkare och återförsäljare väljer att använda sig av vår lösning på problemet. Det är en sak att prata om säkerhet, men få törs faktiskt göra något åt det. Att höra om någon som skadats eller i värsta fall har avlidit i en arbetsplatsolycka gör mig ledsen. Därför kommer vi på Engcon alltid fortsätta arbeta för att bidra till säkrare och tryggare arbetsplatser, säger Stig Engström, ägare och grundare av Engcon.

Grundfunktionen, en av de viktigare i Engcons lösning är att föraren av grävmaskinen måste ställa ned skopan mot marken för att kunna lossa den. Detta reducerar de allra flesta misstagen som sker när föraren av misstag aktiverar skoplåset med skopan hängandes ovan marken.

Nästa steg i Engcons lösning är den standardiserade låspanelen. Stig Engström jämför Engcons standardiserade lösning på styrningen av grävmaskinernas redskapsfästen med placeringen av en personbils gas & bromspedaler.

– Tänk om gas & broms skulle ha olika placering beroende på vilken bil du sätter dig i, det skulle inte vara så bra. Det var precis så vi tänkte när vi utvecklade vårt standardiserade låssystem och tillhörande låspanel som alltid sitter monterad på samma ställe i hytten och som styr maskinfästet och tiltrotatorns fäste på samma sätt, oavsett vilken grävmaskin du sitter i, fortsätter Stig Engström.

Sundahls säljer, bland annat, grävmaskiner från Atlas. Nu är det alltså bestämt att Engcons produkter Q-Safe och det standardiserade låssystemet ska vara Sverigestandard för Atlasmaskiner.

– Vi vet att Engcons grejer fungerar smidigt och effektivt samtidigt som de alltid erbjuder en snabb support. Vi ville ha det bästa och det säkraste, då föll valet naturligt på Engcon, säger Niklas Loven från Sundahls.

Maskinia har sin bas i Linköping, men levererar maskiner över hela landet. Grävmaskinerna från Doosan ska nu utrustas från start med QSC och Q-Safe. Hela branschen strävar mot en nollvision, där olyckor i arbetet helt ska undvikas i framtiden.