Nyheter

Jaguar vill ändra definitionen av ordet bil

Jaguar leder en kampanj som vill förmå Oxford English Dictionary (OED) och Oxford Dictionaries.com att ändra sin officiella definition av vad en bil är. I dagsläget definieras en bil som något som drivs av en förbränningsmotor.

Jaguar I-PACE, som blev World Car of the Year 2019 och European Car of the Year 2019, är alls ingen bil enligt definitionen i Oxford English Dictionary,

Definitionen av en bil i OED är: ”Ett fordon som drivs av en motor (i regel en förbränningsmotor), konstruerat att rymma en förare och ett begränsat antal passagerare, och som normalt är försett med två framhjul och två bakhjul”.

Definionen av en bil i Oxford Dictionaries.com, som är en samling ordbokswebbsidor sammanställd av Oxford University Press, (OUP) är: ”Ett fordon, typiskt sett med fyra hjul, som drivs av en intern förbränningsmotor och kan transportera ett begränsat antal människor”.

För att på ändra detta har Jaguar nu skickat in ett formellt förslag till OED och OxfordDictionaries.com om att de bör uppdatera definitionen av en bil till att även omfatta andra typer av motorer – däribland den som sitter i elektriska bilar.

Ansvarig för Jaguar Land Rovers namnkommitté David Browne säger:

– Man lägger en massa tid och funderingar på att hitta rätt namn åt ett nytt fordon eller en ny teknik för att förvissa sig om att namnet är användarvänligt. Därför är det överraskande att definitionen av en bil är så föråldrad. Vi uppvaktar därför Oxford English Dictionary och OxfordDictionaries.com i hopp om att de ska uppdatera sin definition på webben av en bil, så att den speglar skiftet från traditionella förbränningsmotorer mot mer hållbara alternativ.

Oxford English Dictionary är en auktoritet när det gäller det engelska spåket. Den ger vägledning till betydelse, historia och uttal för 600.000 ord från hela den engelsktalande världen.

Medan Oxford English Dictionary och Oxford Dictionaries är upptagna med att bedöma Jaguars förslag, uppmanar Jaguar alla att stötta kampanjen genom att lämna sin åsikt om hur ordet bil bör definieras. Kontakta Jaguar på Twitter, Facebook och Instagram och använd #RedefineTheCar.