Nyheter

Chartrat DN-tåg på kulturresa i Europa

På tågresans andra dag måndag rullar nu chartrade DN-tåget ”Rudolf Wall” från Berlin mot Dolomiterna och Venedig. Efter avgång söndag morgon klockan 09.54 från spår 12 på Stockholms Centralstation.

Den första tågresan på decennier från Stockholm till Sydeuropa utan byten är ett initiativ från Dagens Nyheter.
För att främja och bevisa att det går att genomföra ett alltmer efterfrågat och klimatsmart sätt att resa till inte minst klassiska resmål i Europa.

Till ackompanjemang av dixielandorkestern på plattformen och sprutande champagne döpte DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på söndagsmorgonen loket till ”Rudolf Wall” efter tidningens grundare.
Rudolf Wall drog nytta av järnvägens framväxt för att snabbt komma över utländsk press och internationella nyheter och distribuera sig egen tidning när han på 1860-talet grundade Sveriges första morgontidning Dagens Nyheter.

– Det började med tåg och så fortsätter vi med tåget, proklamerade Peter Wolodarski innan han döpte loket på Stockholms Central med duschande champagne.

Tekniska problem och i stort sett obefintlig internationell samordning vad gäller bokningssystem med mera har för enskilda resenärer numera gjort tågresor i Europa till nästintill omöjliga projekt.

”Det går visst!”
Det chartrade DN-tåget med loket Rudolf Wall i spetsen för 16 vagnar – på väg till Venedigbiennal och Operafestival i Verona med föredragshållande tidningsledning och DN-prenumeranter som passagerare– är inledningen på en DN-satsning i motsatt riktning.

– Säg inte att det inte går. Det går visst!
Det sade en uppspelt och optimistisk Peter Wolodarski om framtidens tågresor i Europa innan han hoppade på tåget till Berlin och Venedig på Stockholms Centralstation.
En tåg- och kulturresa genom Europa som på sin 7:e och sista dag återvänder till slutdestinationen Stockholms Centralstation.

Bilden:
Den första tågresan på decennier från Stockholm till Sydeuropa utan byten är ett initiativ från Dagens Nyheter.
Bild: Thomas Andersson