Nyheter

Invigning av ny rymdfabrik i Trollhättan

Sverige är sedan sjuttiotalet part i det europeiska bärraketsprogrammet där GKN Aerospace har en nyckelroll i att tillverka motorteknik. Europa har gemensamt satsat på detta för att kunna ha ett eget oberoende tillträde till rymden, utan att behöva vända sig till USA, Ryssland eller de aspirerande rymdmakterna Kina och Indien.

Nu ökar Europa sin ambition och antalet raketuppskjutningar. Arbetet med att ta fram den senaste generationen av Arianeraketen är ett samarbete mellan 13 länder. Här har GKN Aerospace under de senaste åren, med starkt stöd av svenska Rymdstyrelsen, förberett sig inför Ariane 6 genom teknologisamarbete med forskarvärlden och tillsammans med europeisk industri.

De turbiner och munstycken som utvecklas och tillverkas i Trollhättan måste klara mycket extrema temperaturförhållanden. Produkterna utsätts både för hetta med mer än 3000 grader och även kyla ned till 250 minusgrader samtidigt som de måste vara så lätta som möjligt.

De nya munstyckena kommer att produceras med GKN:s egenutvecklade och unika (patenterade) teknologi, som bidrar kraftigt till att reducera tillverkningskostnad och ledtid, vilket är en förutsättning för ökad konkurrenskraft för den europeiska bärraketen Ariane 6, vilken kommer att ersätta den nuvarande trotjänaren Ariane 5. Det är framför allt avancerad produktionsteknologi inom svetsning, fräsning och additiv tillverkning (3D-printing eller AM) som är grunden i den nya teknologin. T.ex. används additiv tillverkning för att bygga upp en förstärkning som på dagens munstycke till Ariane 5 består av 100 delar.

GKN Aerospace har tillsammans med Rymdstyrelsen investerat över 200 miljoner kronor i den nya fabriken där produktionen kommer att påbörjas under 2019. Ariane 6 har en första planerad uppskjutning under 2020. Under 2019 och 2020 kommer även GKN:s munstycken till den nuvarande europeiska raketen Ariane 5 att tillverkas i den nya verkstaden.

Invigningen sker på fredag den 30 augusti av Rymdstyrelsens Generaldirektör Anna Rathsman och Kristina Jonäng, ordförande regionala utvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen.

– Invigningen av den nya fabriken är ett stort steg för oss i Trollhättan och vi stärker vår roll som europeiskt centrum för munstycken till raketmotorer, säger Martin Velander, ansvarig för rymdområdet inom GKN Aerospace.