Nyheter

Nu kan du färdas eldrivet på Göta kanal

Göta Kanal Charter utökar nu sin flotta och lanserar ”Caspian af Vadstena”, en eldriven fritidsbåt för uthyrning.

Göta kanal är ett av Sveriges mest besökta turistmål, med över tre miljoner besökare varje år. Nu lanserar Göta Kanal Charter sin första fritidsbåt med eldrift. ”Caspian af Vadstena” är byggd av Naviga Nordica och rymmer fyra kabiner, tio sängplatser, två toaletter, en dusch, två styrplatser, nedbäddbart pentry samt stor ”flybridge”.

– Vi strävar efter att ligga i framkant av utvecklingen och vill erbjuda ett helt miljövänligt alternativ för att resa på Göta kanal. Vi har fått en otrolig respons på vår nya elbåt och redan i dag har vi bra beläggning på uthyrningarna inför 2020. Planerna på att bygga nästa båt är redan igång, säger Pontus Björsner, vd på Göta Kanal Charter och Naviga Nordica.

Med sin längd på tolv meter och bredd på knappt fyra meter kan Caspian af Vadstena framföras utan kustskepparintyg. Maxfarten ligger på 7 knop och drifttiden uppgår till 10 timmar vid 5 knops genomsnittshastighet. Efter en dagsetapp behöver båten endast laddas under några timmar vid någon av de laddstationer som placerats ut längs kanalen av AB Göta kanalbolag.

– Vi är väldigt glada över det här initiativet från Göta Kanal Charter, som går helt i linje med vårt arbete för att bli Sveriges mest hållbara semestermål. Vi hoppas på att få se fler eldrivna båtar framöver och jobbar hela tiden för att säkerställa att infrastrukturen är optimalt utbyggd för att underlätta omställningen, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september.