Nyheter

Rekordmånga resenärer på Inlandsbanan i sommar

För tredje året i rad fortsätter ökningen av resenärer på Inlandsbanan. Efter avslutad säsong kan det konstateras att det varit en rekordsommar för tågresande genom Norrlands inland.

Antalet resenärer på Inlandsbanan fortsätter stadigt att öka. Totalt så har 14 900 resenärer rest med Inlandsbanan den här sommaren, vilket är en ökning med 18 procent från förra året och över 50 procent fler än 2016.

Tågluffa är populärt
Det har sålts 17 procent fler Inlandsbanekort än förra sommaren. Inlandsbanekortet är ett tågluffarkort som tilltalar de som vill planera och lägga upp resan själva. Det ger obegränsat resande under 14 dagar och möjlighet till att hoppa på och av tågen som man vill. Paketresan Upptäck Inlandsbanan, som är ett ”baspaket” med få externa inslag och där fokuset helt enkelt är Inlandsbanan har varit väldigt populär. Även Taste of Lapland ökar kraftigt, där mat och den samiska kulturen är i fokus.

– Trenden att ”hemestra” har fått fler att vilja upptäcka vårt exotiska inland och allt vad det har att erbjuda. En önskan att minska sitt klimatavtryck tror jag också är en bidragande orsak till att fler vill resa med oss. Eftersom våra tankanläggningar för förnyelsebart bränsle, HVO, nu kommit på plats och våra persontåg kan drivas helt fossilfritt gör att resan på Inlandsbanan blir ännu mer attraktiv ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Peter Ekholm, vd på Inlandsbanan AB.

Vinterns trafik
Inom kort öppnar bokningen till vinterns trafik på Inlandsbanan, Snötåget som går mellan Östersund och Mora en tur dagligen i vardera riktningen.

Fakta järnvägen Inlandsbanan
Ägs av svenska staten
Förvaltas av Inlandsbanan AB
Utgör 11 procent av Sveriges järnvägsinfrastruktur
Är oelektrifierad